h

De toekomst ligt op straat

17 augustus 2010

De toekomst ligt op straat

Gisterenavond een leerzame avond gehad over het leven van dakloze jongeren. De werkgroep jongeren van de ‘Achterban’ wilden laten zien dat ze er zijn en dat ze een stem hebben. De jongeren zijn met wegwerpcamera’s de straat op geweest om hun slaap-, hang en gebruik plekken te fotograferen. Deze foto’s zijn vervolgens verwerkt tot heuse kunstwerken.

Dakloze jongeren hebben dezelfde behoeften als alle jongeren.

Tijdens de avond werd pijnlijk duidelijk dat wetten en regels in de weg kunnen zitten om het leven weer op de rails te kunnen krijgen. Veel jongeren zijn vanwege schulden op straat terecht gekomen. En juist als je schulden hebt, kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering. Dan is de keuze leren of werken ineens geen keuze meer…

Aan het eind van de avond, na een prikkelend Lagerhuisdebat, werden een aantal kunstwerken met eerder genoemde foto’s geveild. De opbrengst van de veiling wordt gebruikt om onderzoek te doen naar opvangplekken. Zo is het bijvoorbeeld vreemd dat er bedden leeg staan, terwijl het aantal dakloze jongeren schrikbarend toeneemt. Genoemd onderzoek hoopt antwoord te vinden op de vraag waardoor dat komt.

U bent hier