h

Voorstel SP om massaontslag werknemers met een ID of WIW baan te voorkomen

8 december 2010

Voorstel SP om massaontslag werknemers met een ID of WIW baan te voorkomen

SP-Raadslid Bart van Kent heeft een voorstel uitgewerkt om het dreigende massaontslag van werknemers met een ID en WIW baan te voorkomen. PvdA wethouder Kool kondigde eerder aan dat de gemeente alle ID en WIW banen gaat schrappen. Hierdoor zullen bijna 1000 mensen die nu nog nuttig werk doen voor de stad hun baan verliezen en 651 mensen in de bijstand belanden. SP-Raadslid Bart van Kent berekende dat er geld genoeg is om 720 in dienst te laten blijven en oudere werknemers eerder te laten stoppen met werken.

Bart van Kent: “Ontslag is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven van mensen. Veel mensen werken al 15 jaar met volle inzet om onze stad schoon te houden, ouderen te begeleiden met het doen van boodschappen, het beheren van een speeltuin of fietsenstalling en nog veel meer. “Het is een ramp voor deze mensen om achter de geraniums in armoede met een bijstand uitkering te moeten leven. En het is een ramp voor de inwoners van deze stad en de organisaties waar de werknemers nu voor werken. Als we het massa ontslag niet voorkomen zal het cement van de samenleving verdwijnen”

Van Kent zal in de commissie vergadering van 9 december zijn voorstel toelichten.

Financiële onderbouwing:

Beschikbare middelen:
-Bijstandsuitkeringen voor 651 personen € 8,4 miljoen
-Budget voor 400 leerwerkbanen € 3 miljoen
-Budget voor conducteurs op de tram € 2 miljoen
-Budget voor ID-banen € 4,5 miljoen
Totaal € 17,9 miljoen

Kostenopbouw per jaar per werknemer bij betaling 130% van het minimumloon (€1840 bruto)
-Salaris werknemer € 23 934
-Kosten werkgever € 4500
-Vergoeding te betalen door inlener € -3600
Totale kosten voor de gemeente € 24 834

€17,9 miljoen structureel geld gedeeld door de loonkosten per werknemer laat zien dat er 720 personen in dienst kunnen blijven. De €20 miljoen incidentele middelen die zijn uitgetrokken voor het massaontslag kunnen worden ingezet om 135 mensen aan ander werk te helpen en 346 oudere werknemers de mogelijkheid te geven om eerder te stoppen met werken. In totaal moet er voor ruim 1200 mensen een oplossing worden gevonden.

U bent hier