h

Bestemmingsplan Transvaal “Dom, duur en niet uitvoerbaar”

6 januari 2011

Bestemmingsplan Transvaal “Dom, duur en niet uitvoerbaar”

Ingrid GyömöreiHet bestemmingsplan voor Transvaal is volgens de SP een dom en duur plan dat ook niet uitvoerbaar is. In het nieuwe plan van wethouder Norder wordt het bedrijventerrein aan de Uitenhagestraat omgetoverd tot een woonwijk. Pikant detail is dat woningbouw op die locatie wegens veiligheidsredenen niet is toegestaan vanwege een transportleiding voor aardgas. Het risico om te bouwen boven deze transportleiding blijft ondanks de maatregelen van de gemeente te hoog. Daarnaast zijn er ook nog eens plannen om in de toekomst tramlijn 11 zes meter te verplaatsen vanwege diezelfde woningbouw. Door deze verplaatsing moeten de bedrijven opschuiven en gaat dit ten koste van toch al schaarse parkeerruimte. De hoge kosten voor het verplaatsen van dit alles zullen niet door de bedrijven worden betaald en is in tijden van crisis uiterst dom. De SP wil dat er naar een integrale oplossing voor het bedrijventerrein moet worden gekeken en ziet in de locatie van Karwei een goed alternatief.

De SP zal bij de behandeling van het bestemmingsplan van Transvaal een motie indienen om het bedrijventerrein in het geheel uit het bestemmingsplan te halen en de ontwikkeling in de toekomst integraal te bekijken. De geplande sociale woningbouw zou dan op de Karwei-locatie kunnen. Een bouwmarkt mag wel gecombineerd worden met woningbouw. Bovendien is er op deze locatie wel ruimte voor de beloofde extra parkeerruimte. “Op de parkeerlaag en de nieuwe Karwei-vestiging kan prima een woontoren met de gewenste sociale woningbouw worden gebouwd. In plaats van uitzicht over een bedrijventerrein, kunnen zij dan genieten van een prachtig uitzicht over het wijkpark Transvaal. De bedrijven die nu gevestigd zijn op de Uitenhagestraat hoeven dan ook niet te verhuizen naar buiten de stad.” Aldus SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei

Nu wordt alles op de meest ongeschikte plek gepropt. De woningbouw moet komen op de koppen Loosduinseweg/Uitenhagestraat. Precies daar waar geluidsnormen van verkeer worden overschreden. Precies daar waar het groepsrisico niet toestaat dat er gebouwd wordt. En precies op de plek waar de vijf meest milieubelastende bedrijven (categorie 3) naar tevredenheid hun bedrijvigheid voeren. De Uitenhagestraat is een bijzondere plek. Destijds is het terrein ontstaan, omdat er behoefte was aan een plek om belastende industrie vanuit de wijk Transvaal een betaalbare plek te geven, waar zij minder overlast voor bewoners zouden veroorzaken. Zij vonden die in de Uitenhagestraat. Omdat die enorme aardgastransportleiding er loopt, mocht er niet gewoond, maar wel gewerkt worden.

U bent hier