h

GroenLinks en SP roepen PvdA op tot linkse samenwerking

12 januari 2011

GroenLinks en SP roepen PvdA op tot linkse samenwerking

GroenLinks en SP roepen de Haagse leden van de PvdA-leden in een open brief op om hun fractie tot linkse samenwerking aan te sporen. De PvdA-leden hebben vorig jaar al met hun raadsfractie afgesproken om zo nodig meerderheden buiten de coalitie te zoeken. Volgens GroenLinks en SP heeft dit jammer genoeg nog niet geleid tot linkse samenwerking in de raad. Onlangs deden beide fracties de PvdA-fractie tevergeefs een handreiking om het ouderenfonds en het fonds voor chronisch zieken en gehandicapten in stand te houden. De PvdA-fractie verwierp dat voorstel.

Rietveld (GroenLinks) en Van Kent (SP) spreken in de brief hun zorgen uit over het beleid van het huidige college en bieden hun diensten op de linkervleugel aan. SP-fractielid Bart van Kent: “De sociale kant van de PvdA is nauwelijks herkenbaar. Bezuinigen op de aller armste en een dreigende sluiting van buurthuizen en bibliotheken zijn enkele maatregelen van het college. Ik geloof niet dat dit de wens van de PvdA-leden is. Met deze brief hopen wij steun te krijgen voor een socialer beleid in onze stad.” Volgens GroenLinks-raadslid David Rietveld: “GroenLinks en de SP zullen vanaf de linkervleugel de voorzetten blijven geven. We hopen dat de leden van de PvdA-fractie een scorende spits willen maken, zodat Den Haag weer een sociaal gezicht krijgt.”

Tijdens een lendenvergadering van de PvdA is er ingestemd met het huidige collegeakkoord, maar pas nadat er een aantal afspraken waren gemaakt. Er werd onder andere afgesproken dat de PvdA, indien nodig, met andere partijen dan de coalitiepartijen moest samenwerken om de standpunten van de PvdA te verwezenlijken.

Lees hier ook de ingezonden brief:

Den Haag, januari 2011

Geachte Haagse PvdA-leden,

Het is niet altijd makkelijk om links te zijn. Een optimistisch mensbeeld houden, een overheid ambiëren die er in de eerste plaats is voor de mensen die niet vanzelf kansen in de schoot geworpen krijgen en solidariteit hoog in het vaandel: zeker in deze tijd is het hard werken om die uitgangspunten te verdedigen en overeind te houden. Het meest rechtse kabinet sinds tijden, rustend op gedoogsteun van een partij die liever verdeelt dan bindt. Natuurlijk gaan we gezamenlijk proberen om op 2 maart heel Nederland ervan te overtuigen dat we de verkeerde richting op gaan. Inzet van ons allemaal is om de landelijke koers snel te verleggen.

Daarom schrijven we u deze brief niet. We schrijven deze brief aan u, vanwege de lokale politiek. Ons grote bezwaar richt zich op het collegebeleid. Vriend en vijand hebben voor of achter de schermen inmiddels laten weten dat er maar weinig van de PvdA in te herkennen valt.

We voelden ons gesteund door de moties die u hebt aangenomen op de ledenvergadering toen u akkoord ging met het collegeakkoord. Daarin droeg u de fractie op om de bezuinigingen op cultuur en welzijn eerst voor te leggen aan u, voordat er verdere stappen werden genomen. U sprak het streven uit dat het armoedebeleid van Den Haag het béste van de G4 zou moeten zijn. En tot slot adviseerde u de fractie om rekening te houden met de dualistische verhoudingen in het stadsbestuur en ‘zo nodig meerderheden te zoeken buiten de coalitie’.

De bezuinigingen zijn inmiddels doorgevoerd en worden vanaf 1 januari van dit jaar door vele instellingen, zoals de bibliotheken en de buurthuizen, in Den Haag gevoeld. Het armoedebeleid van Den Haag kan door onder andere het afschaffen van het ouderenfonds en het fonds voor chronisch zieken en gehandicapten, samen met het versoberen van andere regelingen, de toets met de andere grote steden niet meer doorstaan. De koers van het huidige college is wat dit betreft niet sociaal te noemen. Zeker niet als tegelijkertijd de OZB wél fors wordt verlaagd. En als er niets gebeurt, wordt die koers tot 2014 aangehouden.

We hebben tot onze grote spijt nog niets mogen merken van een dualistische opstelling van de PvdA-fractie. Wij hebben sinds de presentatie van het collegeakkoord talloze malen het initiatief genomen om de koers meer naar links te verleggen. In onze ogen zou dat ook meer recht doen aan de verhoudingen in de gemeenteraad, en dus aan de wens van de Haagse kiezer. Natuurlijk weten we dat de PvdA-fractie is gebonden aan het collegeakkoord, maar we hoopten er ook op dat uw fractie zou beseffen dat ze als grootste partij in Den Haag een bijzondere verantwoordelijkheid heeft. Tot nu toe is het ons niet gelukt. We blijven het proberen, maar we roepen nu wel uw hulp in.

Begrijp ons goed. We begrijpen de positie van uw partij. U bent bijna vanaf het begin van de vorige eeuw onderdeel van het Haagse stadsbestuur. We begrijpen dat u en uw fractie daarmee vaak vooraf al een grote verbondenheid voelt met het collegebeleid. We willen niets afdoen aan de inzet van vele PvdA’ers om Den Haag sterker, groener en socialer te maken. Juist daarom sturen we u deze open brief.

Beste PvdA-leden. Denk nog eens terug aan de discussie over het collegeakkoord. Bekijk de afspraken die u hebt gemaakt nog eens. Laat uw wethouders hun werk doen, maar ga in gesprek met uw fractie. Spoor hen aan om de afspraken die met u gemaakt zijn na te komen en om zélf positie te kiezen. Roep uw fractie op om ook in de Haagse gemeenteraad linkse samenwerking gestalte te geven. Wij beloven dat we vanaf de linkervleugel de voorzetten zullen geven. Het is aan u om van uw fractie een scorende spits te maken.

Met linkse groeten,

David Rietveld
GroenLinks

Bart van Kent
SP

U bent hier