h

"Het kan eerlijker en socialer, dus we maken het eerlijker en socialer"

11 januari 2011

"Het kan eerlijker en socialer, dus we maken het eerlijker en socialer"

Afgelopen zondag hield SP Den Haag een nieuwjaarsreceptie. Tijdens deze gezellige bijeenkomst werd het afgelopen jaar besproken en werden plannen gemaakt voor het nieuwe jaar. Voorzitter Wouter Groot Koerkamp legde in zijn nieuwjaarstoespraak uit waarom 2011 een belangrijk jaar gaat worden. Hieronder kunt u zijn toespraak lezen.

Beste mensen,

Graag wens ik u een gelukkig en gezond nieuw jaar. Ook een sociaal en actief nieuw jaar. Laten we er een strijdbaar nieuw jaar van maken. Want er zijn veel redenen om het komend jaar de strijd aan te gaan. Het afgelopen jaar zorgde voor een grote tegenstelling, dankzij een regering die zeer rechts te noemen is. In de eerste plaats omdat zij alles willen verkopen dat onze ouders en hun ouders hebben opgebouwd. Met hun bezuinigingen gaat het recht van de sterkste regeren. Dan krijg je een wereld waar de mensen die het beste kunnen rekenen als enige overblijven. Maar wie is er dan nog om hun wegen aan te leggen? Wie is er dan nog om hun kinderen les te geven? Wie is er dan nog om de ouden van dagen te verzorgen?

Maar deze regering is niet alleen zeer rechts omdat ze de sociale samenhang kapot maakt. Zij is ook zeer rechts omdat zij mensen tegen elkaar ophitst. Zij predikt verdeeldheid. Zij prediken dat mijn buurman in de eerste plaats een moslim is, dus een terrorist, dus een crimineel. Pas dan is hij een buurman en pas daarna een Nederlander. Als hij tenminste niet het land wordt uitgezet.

In welke god mijn buurman gelooft vind ik een privézaak waarmee ik niets te maken heb. Heeft die buurman niet ook klachten over het niveau van het onderwijs van zijn kinderen? Heeft die buurman niet ook een duurdere verzekering omdat het basispakket wordt uitgekleed? Baalt die buurman niet ook ontzettend omdat de hoge heren een greep doen in zijn pensioengeld? Baalt die buurman minder dan ik omdat de AOW leeftijd omhoog gaat?

Het racistische spelletje is een hele oude. Het heet verdeel en heers. Iedereen in Nederland loopt tegen dezelfde problemen op. De bestuurders van dit land proberen ermee weg te komen door de eerlijke hard werkende mensen tegen elkaar op te zetten. Het is onze taak om dit gedrocht te ontmaskeren. Moslim of niet moslim is niet de tegenstelling. Oud of jong is niet de tegenstelling. Gezond of ziek/gehandicapt is niet de tegenstelling. Ze strooien ons zand in onze ogen.

De tegenstelling die wij moeten bevechten is een andere: Heb je geld, dan ben je succesvol. Heb je geen geld, dan heb je pech. Geen ziektezorg, geen studiemogelijkheden, geen betaalbare woning. Al werk je nog zo hard. Dat is het Nederland van VVD, PVV en CDA. Maar dat is niet ons Nederland.

Juist in een tijd met zo een scherpe tegenstelling is een sterke SP nodig is. Het maakt duidelijk dat wij hard moeten knokken voor een socialer Nederland. Laten we de mensen bij elkaar brengen. Laten wij de brandstof zijn voor deze mensen om op te komen voor hun recht. Laten wij de aanstichter zijn van de opstand tegen belastingvoordeeltjes voor de rijken terwijl eerlijke mensen zich kapot werken. Laten wij samen met de mensen knokken voor een wereld waarin wel eerlijk wordt gedeeld. Laten wij een wereld nastreven waarin het niet belangrijk is hoe je bent geboren, maar tot wie je bent geworden. Laten wij de eersten zijn die weer hardop durven zeggen: het kan eerlijker en socialer, dus we maken het eerlijker en socialer.

Hopelijk komen we elkaar dit jaar veel tegen in onze strijd voor een beter en socialer Den Haag. Voor een beter en socialer Nederland. Voor een betere en socialere wereld.

U bent hier