h

ROOD roept studenten op om te protesteren

19 januari 2011

ROOD roept studenten op om te protesteren

ROOD, de jongerenclub van de SP, heeft vrijdag 14 januari in Den Haag vast een voorproefje genomen van de studentendemonstratie van aankomende vrijdag. De SP-jongeren hingen een groot spandoek op in de Haagse Hogeschool. Hiermee riepen zij de studenten op om op 21 januari mee te demonstreren tegen de grote bezuinigingen in het hoger onderwijs en mee te lopen met de protestmars van de Haagse Hogeschool naar het Malieveld. Rood-voorzitter Leon Botter vreest voor de kwaliteit van het onderwijs: “Ook het onderwijs van de Haagse Hogeschool zal slechter worden als gevolg van het kabinetsvoornemen om instellingen te beboeten voor studievertraging. Laten we als gastheer van de studentenprotesten het goede voorbeeld geven en er alles aan doen om de protest zo groot mogelijk te maken.”

Een grote deelname van de Haagse studenten is belangrijk omdat het startschot voor het landelijke protest wordt gegeven op de Haagse Hogeschool. Vanaf 12.00 vertrekt er een protestmars van studenten naar het Malieveld waar om 13.00 de grote manifestatie begint. De protestmars is een initiatief van verschillende studenten- en jongerenorganisaties. ROOD roept alle studenten, docenten en andere medewerkers op om zich aan te sluiten bij de protestmars en de protestmanifestatie op 21 januari.

Al duizenden studenten hebben aangegeven dat zij naar de demonstratie zullen komen. Het ziet er naar uit dat het de grootste studentendemonstratie wordt sinds de jaren ’80. De reden voor de woede zijn de enorme bezuinigingen. Studenten die meer dan een jaar studievertraging hebben moeten drieduizend euro boete betalen. Dat geldt ook wanneer een studenten een jaar een verkeerde studie heeft gevolgd of vertraging opliep door een stage in het buitenland. Ook is onduidelijk hoe de regeling is voor studenten die ziek zijn geweest. Tegelijk krijgt ook de hogeschool of universiteit een boete van drieduizend euro. Dat is een stimulans om het onderwijs zo makkelijk mogelijk te maken. Reden genoeg voor een megademonstratie.

U bent hier