h

Bestuursakkoord op verzoek van SP besproken in Haagse gemeenteraad

27 mei 2011

Bestuursakkoord op verzoek van SP besproken in Haagse gemeenteraad

Op verzoek van de SP wordt op dinsdagavond 7 juni het bestuursakkoord besproken in de Haagse gemeenteraad. In dit akkoord, gesloten tussen kabinet, provincies en gemeenten, worden een aantal taken van de rijksoverheid overgeheveld naar de gemeenten. Tevens bezuinigt het kabinet fors op deze zaken. SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei: "het is prima als de gemeente meer taken krijgt, maar dan verwacht ik ook dat het kabinet hiervoor geld meestuurt."

De gemeente zoekt nu op verzoek van de SP uit wat de gevolgen zijn voor Den Haag wanneer besloten wordt niet of wel in te stemmen met het bestuursakkoord. Tevens wordt dit besluit nu door de gemeenteraad genomen op 7 juni. "Ik ben blij dat de gemeenteraad gebruik maakt van haar democratisch recht. Daarnaast ben ik blij dat alle voors en tegens in kaart worden gebracht. Alleen dan kan de raad een goed besluit nemen" aldus Gyömörei.

De bezuinigingen in het akkoord gaan vooral over de rug van de zwaksten in de samenleving. Zo wordt de bijstand met 2000 euro per jaar verlaagd, worden 60.000 mensen die nu bij de sociale werkplaatsen werken ontslagen en wordt vanaf 2017 elk jaar 300 miljoen euro bezuinigd op de jeugdzorg. De SP is fel tegenstander van deze bezuinigingen en hoop dat deze uit het akkoord gehaald worden.

Op 8 juni moet de gemeente Den Haag in een vergadering van de Vereniging van de Nederlandse Gemeenten (VNG) aangeven of ze voor of tegen het bestuursakkoord is. Het college van Burgemeester en Wethouders wilde dit eerst doen zonder advies van de gemeenteraad. De SP heeft er voor gezorgd met steun van PvdA, D66 en GroenLinks dat de gemeenteraad zich eerst over deze kwestie buigt en een standpunt inneemt.

U bent hier