h

ROOD Den Haag: Stop de uitbuiting van internationale studenten

1 juli 2011

ROOD Den Haag: Stop de uitbuiting van internationale studenten

Internationale studenten in Den Haag worden door woningbouwcorporatie DUWO uitgebuit bij het huren van een kamer. Dat blijkt uit een onderzoek van ROOD, jong in de SP onder internationale studenten. Internationale studenten betalen in vergelijking met Nederlandse studenten torenhoge huren. De hoge servicekosten worden bovendien vaak niet gespecificeerd. De service die tegenover deze enorme bedragen staat laat ook te wensen over.
Huisjesmelker van het jaar

Lesley Arp, woordvoerder ROOD Den Haag: “De conclusies van het rapport zijn schokkend. Studenten zijn afhankelijk van de woningbouwcorporatie voor een kamer. Doordat ze een contract voor een bepaalde tijd moeten tekenen en de huur per semester moeten betalen, kunnen zij niet tussentijds van verhuurder wisselen. Er moet snel een einde gemaakt worden aan deze uitbuiting.”

Reacties van internationale studenten die in Den Haag via DUWO huren tonen aan dat ruim de helft van hen problemen heeft met de hoogte van de huur- en servicekosten en de wijze waarop de woningen worden toegewezen. Zij wijzen er terecht op dat andere (veelal Nederlandse) studenten aanzienlijk minder betalen voor een kamer in Den Haag. Internationale studenten die via DUWO huren krijgen bovendien niet de kans om de aan hen toegewezen woningen voor ondertekening van het contract te bezichtigen. Ook ontving ROOD klachten over slechte dienstverlening van DUWO. Ondanks de hoge servicekosten worden er kamers smerig opgeleverd en kunnen reparaties - bijvoorbeeld van de douche of verwarming - weken op zich laten wachten.

Onlangs werd bekend dat internationale studenten in de toekomst hun huur per maand in plaats van per semester mogen betalen. Arp: “Dit is een goede eerste stap, maar uit ons onderzoek blijkt helaas dat we er hiermee nog lang niet zijn. ROOD roept DUWO en de Haagse Hogeschool op om de klachten serieus te nemen en op korte termijn te werken aan een eerlijkere behandeling van internationale studenten”.

Onderzoek van ROOD (PDF)
ROOD: Stop de uitbuiting van internationale studenten
ROOD onderzoekt behandeling van internationale huurders door DUWO
DUWO zet eerste stap naar huurder

U bent hier