h

SP stelt voor raadvergoeding met 20% te verlagen

12 juli 2011

SP stelt voor raadvergoeding met 20% te verlagen

De Haagse SP wil dat de vergoeding voor raadsleden met 20% wordt verlaagd. Raadsleden in Den Haag krijgen een riante vergoeding, 2181,10 euro bruto, plus 240,26 euro onkostenvergoeding per maand. SP fractievoorzitter Ingrid Gyömörei: "Een vergoeding van ruim 2421,36 euro per maand voor een part-time functie die de meeste raadsleden anderhalve dag per week kost, is belachelijk gezien de vele bezuinigingen van dit moment. De gemeente bezuinigt fors op allerlei voorzieningen en zaken voor de Haagse burger. Het zou daarom goed zijn als raadsleden naar hun eigen vergoeding kijken en de broekriem zelf ook aanhalen. Deze kan makkelijk met 20% omlaag."

Daarnaast krijgt elke Haagse raadsfractie vanuit de gemeente een vergoeding voor het aanstellen van fractiemedewerkers en kantoorkosten. In 2010 heeft de SP bijna twee ton teruggestort van de ontvangen vergoeding. Gyömörei: "hieruit blijkt dat ook deze vergoeding makkelijk omlaag kan. In deze financieel gezien barre tijden zou het goed zijn om zuinig om te gaan met publieke middelen. Ik heb liever een paar paperclips en wat printpapier minder, dan het sluiten van een goed bezochte wijkbibliotheek."

De partij stelt de verlagingen voor naar aanleiding van het onderzoek van het Algemeen Dagblad naar de kosten die gemeenten kwijt zijn aan wachtgeld. De gemeente kan zelf helaas niets veranderen aan het wachtgeld voor wethouders. Dit is een bevoegdheid van de Tweede Kamer. Wel heeft de fractie voorgesteld te snijden in de onkostenvergoeding en de salarissen voor wethouders. De vergoeding voor raadsleden en raadsfracties kan, als de gemeenteraad dat wil, wel verlaagd worden met maximaal 20%. In het verleden heeft de SP meerdere malen voorgesteld om de raadsvergoeding te verlagen. Helaas heeft dit voorstel tot op heden geen steun van andere partijen gekregen. Nu de discussie over de torenhoge kosten voor het wachtgeld van de wethouders speelt, hoopt de SP dat raadsleden bereid zijn ook kritisch naar hun eigen vergoedingen kijken.

Zuinige SP stort twee ton terug

U bent hier