h

Bezuinigingen College leiden tot terugkeer daklozen

22 november 2011

Bezuinigingen College leiden tot terugkeer daklozen

Het Haagse gemeentebestuur bezuinigt fors op de zorg en opvang van daklozen in de stad. Den Haag kleedt de bijzondere bijstand uit en draait een aantal succesvolle instanties de nek om. Zo moet de vluchthaven – een succesvolle kleinschalige opvang voor daklozen – en het IKW – een organisatie die mensen met problemen succesvol aan een woning helpt – verder zonder subsidie van de gemeente, wat sluiting tot gevolg kan hebben. Daarnaast moeten daklozen voortaan een eigen hoge bijdragen betalen. De Haagse SP vreest dat door dit soort botte bezuinigingen de komende tijd meer daklozen op straat belanden.

SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei: “de afgelopen jaren zijn de meeste daklozen met succes van straat gehaald. Door deze bezuinigingen belanden deze mensen weer terug op straat en dit gaat voor overlast zorgen in de stad. Wat de SP betreft een ongewenste situatie”. De SP betreurt het dat het Haagse gemeentebestuur nog een schepje bovenop de landelijke bezuinigingen van dit kabinet doet. Het kabinet bezuinigt al fors in de sociale zekerheid en het enige wat Den Haag doet is nog meer bezuinigingen. “Het openhouden van de Vluchthaven en het IKW kost heel weinig, maar 50.000 euro per instantie op een begroting van 2,2 miljard. Belachelijk dat deze kleinschalige en succesvolle instanties de nek omgedraaid worden terwijl de kosten veel lager zijn dan de baten voor de stad” aldus Gyömörei.

Inmiddels heeft SP vragen gesteld over de kleinschalige opvang, dat minder geld kost dan de reguliere zorg en de grote kans dat meer daklozen op straat terecht komen.

U bent hier