h

College laat inwoners Den Haag in de steek

8 november 2011

College laat inwoners Den Haag in de steek

De Haagse SP is geschokt over het gemak waarmee het college bezuinigt op de inwoners van Den Haag. “De Haagse samenleving wordt gesloopt door de botte VVD-bijl waarmee in rap tempo alles van waarde wordt afgebroken en de stad zwaar onder druk wordt gezet. Met steun van PvdA, D66 en CDA wordt keihard bezuinigd op de zwakkeren in de samenleving, terwijl de belasting wordt verlaagd voor villa’s en de stad blijft investeren in megalomane prestigeprojecten. Schandalig.” aldus SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei.

Twintig buurthuizen en zes bibliotheken worden gesloten, honderden ID’ers worden ontslagen, twaalf miljoen euro minder voor cultuur en een bezuiniging van vijftig procent op de zorg voor ouderen en gehandicapten. Vervolgens wil het College wel miljoenen euro’s uitgeven aan een onnodig cultuurforum op het Spui en voor een zinloos onderzoek naar een zeezeilhaven. Gyömörei: “onbegrijpelijk hoeveel miljoenen dit college over de balk smijt voor prestigeprojecten en onrealistische bouwplannen. Inmiddels is al 200 miljoen euro verloren aan mislukte en vertraagde bouwprojecten en de teller tikt nog steeds door.” De SP waarschuwt al jaren voor de enorme risico’s die kleven aan de verschillende prestige- en bouwprojecten van dit en voorgaande college. Gyömörei vervolgt:“Financieel levensgevaarlijk dat dit college en voorgaande colleges alle waarschuwingen in de wind sloegen. De Haagse inwoners zijn nu de dupe van dit wanbeleid. De allerzwaksten in Den Haag worden dubbel gepakt door dit college”.

De SP hekelt ook de onwrikbaarheid van de collegepartijen. De fractie diende samen met de oppositie meerdere moties en amendement in. Geen enkele kon op steun rekenen van de collegepartijen. “Een motie om de Vluchthaven en IKW open te houden, waarbij de SP zelfs geld had gevonden in de begroting werd niet gesteund. Onbegrijpelijk en zonde voor de Vluchthaven als zeer succesvolle opvangtehuis voor daklozen en het IKW, dat ervoor zorgt dat mensen met problemen toch met succes aan een woning komen. Het is ook tekenend voor dit college dat een motie van 50.000 euro op een totale begroting van 2,2 miljard niet wordt gesteund” Aldus Gyömörei.

Vanwege de bezuinigingen diende de SP ook nog een motie in om twintig procent te bezuinigen op de raadsvergoeding. Geen enkele andere partij steunde dit voorstel. Vervolgens diende de SP een motie in met daarin een efficiëntiekorting van 7,7 procent op de raadsvergoeding, geen enkele andere partij steunde deze motie. “Ik ben teleurgesteld in de andere partijen. Men besluit gemakkelijk om allerlei bezuinigingen op de inwoners van de stad uit te storten en op verschillende organisaties een efficiëntiekorting door te voeren, maar raadsleden weigeren te bezuinigen op zichzelf. Gyömörei vervolgt: “Dit college geeft miljoenen uit aan prestige en groene entrees van de stad, maar laat daklozen voor een dichte deur staan”.

U bent hier