h

Gedenkteken voor Halabja moet plek in Den Haag krijgen

23 januari 2012

Gedenkteken voor Halabja moet plek in Den Haag krijgen

De Haagse SP ondersteunt de vraag van het 'comité Halabja herdenking' om in Den Haag een plek aan te wijzen voor een gedenkteken voor de slachtoffers van de gifgasaanval op Halabja. Het comité is onlangs een petitie gestart om hier aandacht voor te vragen. SP-voorzitter Lesley Arp: "de Koerdische gemeenschap vraagt al jaren om een gedenkteken in Den Haag. Het wordt tijd dat Den Haag als stad van Vrede, Recht en Veiligheid hiervoor plek biedt." In de petitie wordt alleen gevraagd om een geschikte plek, de Koerdische gemeenschap zal zelfs financieel bijdragen aan een gedenkteken.

De Haagse SP vroeg al eerder aandacht voor de kwestie Halabja. In 2010 stortte de fractie bijna twee ton aan fractievergoedingen terug, als tip werd meegegeven aan de gemeente dit geld voor een deel te gebruiken voor het zoeken van een geschikte gedenkplaats. De laatste jaren komen de Koerden bijeen in Den Haag aan het plantsoen tegenover het OPCW, de instelling die toeziet op de naleving van het verbod op chemische wapens. Volgens de SP verdient deze herdenking, die altijd waardig is verlopen, een blijvend gedenkteken in de gemeente Den Haag.

Al jaren op een rij herdenken Koerden in Nederland in maart de gifgasaanval die van 15 tot 19 maart 1988 werd uitgevoerd op Halabja in Iraaks Koerdistan. De gebruikte gifgassen zijn vermoedelijk geleverd door Westerse landen. De Nederlander Frans van Anraat is op 23 december 2005 door de rechtbank in Den Haag veroordeeld voor het leveren van de grondstoffen voor het gifgas.

De SP roept iedereen op om de petitie te tekenen!

De petitie

U bent hier