h

Parkeren blijft voorlopig gratis voor gehandicapten

20 januari 2012

Parkeren blijft voorlopig gratis voor gehandicapten

Verkeerswethouder Smit (VVD) heeft zijn voorstel om gehandicapten niet langer gratis te laten parkeren op reguliere parkeerplaatsen ingetrokken en gaat het voorstel van de SP bestuderen. Vorige week stelde SP-raadslid Bart van Kent voor om een nieuwe Haagse gehandicaptenparkeerkaart in te voeren waarmee fraude vrijwel onmogelijk is. "Het is te gek voor woorden dat de enige reden waarom de wethouder de kaart wilde afschaffen het feit is dat er fraude wordt gepleegd" aldus van Kent. De SP wil dat gehandicapten en invaliden niet de dupe worden van fraude met de parkeerkaart maar dat fraude onmogelijk wordt gemaakt. Tijdens het debat in de raad liet een meerderheid van de raadsleden weten niets te zien in het plan van Smit. Het voorstel van de SP kon daarentegen wel op voldoende steun rekenen.

Van Kent: "voor veel gehandicapten is de afstand tot de parkeerautomaat te groot en mede door de bezuinigingen op de HTM zijn steeds meer gehandicapten afhankelijk van vervoer per auto. Daarbij worden gehandicapten al ernstig in hun portemonnee gepakt door een stapeling van asociale maatregelen van het kabinet en moet de gemeente daar zeker niet nog een schep bovenop doen."

De nieuwe invalidenparkeerkaart moet er wat de SP betreft exact hetzelfde uitzien als de kaarten die nu bestaan voor bewoners. Dat maakt het mogelijk om de kaart te koppelen aan het kenteken en de naam van een gehandicapten. Doordat de kaart niet te herkennen is als gehandicapten parkeerkaart en doordat het op kenteken staat is diefstal en misbruik nauwelijks mogelijk. "Dit systeem is redelijk eenvoudig in te voeren, de gemeente Amsterdam heeft bijvoorbeeld een vergelijkbaar systeem ingevoerd. Als er toch fraude wordt gepleegd moet de boete afschrikwekkend hoog zijn. Op deze manier kunnen gehandicapten en invaliden gratis blijven parkeren en kunnen fraudeurs aangepakt worden” aldus van Kent.

 

U bent hier