h

Geld verdienen met afval

20 april 2012

Geld verdienen met afval

De SP wil een onderzoek naar het achteraf scheiden van afval. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gescheiden inzamelen niet overal goed werkt in Den Haag. In een aantal wijken waarbij mensen niet in het bezit zijn van een tuin en vaak boven elkaar wonen, wordt erg weinig gebruik gemaakt van bijvoorbeeld het apart inzamelen van groente, fruit en tuinafval (GFT-afval). Voor het instellen van een onderzoek naar achteraf scheiden van afval heeft de partij een voorstel ingediend, dat op brede steun in de gemeenteraad kon rekenen. SP-raadslid Bart van Kent: "In aantal wijken werkt het gescheiden inzamelen van afval zo slecht, dat meerdere vrachtwagens nagenoeg leeg door de wijk rijden omdat maar een klein aantal mensen het afval gescheiden aanbiedt. Het is daarom handiger om het afval in één keer op te halen en dan achteraf te scheiden. Dit scheelt in kosten en in milieuvervuiling omdat het aantal vrachtwagens dat verschillende soorten afval ophalen gereduceerd wordt tot één. Daarnaast kan afval scheiden achteraf meer scheiding opleveren, waardoor meer grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Dat is goed voor de portemonnee en het milieu".

Door het schrappen van het ophalen van gescheiden afval in wijken waar het niet werkt, kan vervolgens geïnvesteerd worden in de wijken waar het gescheiden ophalen van afval wel effectief is. Daarnaast is de SP van mening dat bij het scheiden van het afval achteraf de Haeghe Groep een belangrijke rol moet krijgen. "Wanneer de Haeghe groep betrokken wordt bij het achteraf afval scheiden, levert dit nieuwe werkplekken op voor mensen met een arbeidsbeperking. Een win-win situatie voor de stad Den Haag" aldus Van Kent.
De SP is blij dat de oproep voor een onderzoek breed werd gesteund. De wethouder gaat nu uitzoeken wat de kosten en de baten zijn van het achteraf scheiden van afval. Wanneer dit allemaal duidelijk is, kan de gemeente een besluit nemen over nascheiding in plaats van voorscheiding van afval.

U bent hier