h

Inwoners de dupe van begroting vol prestigeprojecten

14 september 2012

Inwoners de dupe van begroting vol prestigeprojecten

De begroting voor 2013 van Den Haag staat vol met grootse prestigeprojecten. Peperdure prestige waarvoor de inwoners van Den Haag de rekening krijgen gepresenteerd. Er zijn honderden miljoenen beschikbaar voor prestige en tegelijk worden bijvoorbeeld bibliotheken en buurthuizen gesloten. Zo wil Den Haag in 2018 culturele hoofdstad worden voor 55 miljoen en wil het stadsbestuur een duur en onnodig cultuurgebouw van 180 miljoen neerplanten op het Spui. Ook wordt een duur onderzoek uitgevoerd van 8,5 miljoen om te kijken of de prostitutie in de Doubletstraat kan verdwijnen. En wordt de Dr. Kuyperdam opgehoogd, zodat men onder de brug door kan varen naar Madurodam. Dit kost 1,2 miljoen extra op een al eerder uitgegeven bedrag van 1,3 miljoen. SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei: “Het stadsbestuur sloopt allerlei voorzieningen in de stad om onnodige en onbetaalbare prestige te betalen. Onverantwoord!”

Om alle prestige te betalen wordt de Haagse cultuursector de nek omgedraaid en gaan er honderden ontslagen vallen bij Haagse culturele instellingen. Zo dreigt een faillissement voor Haagse iconen als het Koorenhuis en Museon. Daarnaast wordt de rekening gepresenteerd aan ondernemers, ambtenaren en de inwoners van Den Haag. De strandexploitanten mogen fors meer gaan betalen, ambtenaren worden ontslagen en verliezen hun overwerkvergoeding. Ook de inwoners worden niet ontzien, voorzieningen in hun buurt zoals buurthuizen en bibliotheken worden gesloten.

Ook de werkwijze van dit stadsbestuur van PvdA, VVD, CDA en D66 kan niet op steun van de SP rekenen. Ondanks de enorme leegstaand aan kantoren, blijft dit bestuur bijvoorbeeld de nieuwbouw van een megalomaan kantorencomplex voor Eurojust doorzetten. Een nieuwbouwproject waarbij een gehele wijk in opstand kwam tegen de wethouder, toch werd het project doorgedrukt. “Dit bestuur wil geen draagvlak creëren voor haar ideeën en projecten, maar drukt ze door. Er wordt in deze begroting structureel 2 miljoen euro gereserveerd voor juridische procedures. Het lijkt wel of dit bestuur alleen in de rechtszaal met haar inwoners wil praten. Een werkwijze die de stad, haar inwoners en de politiek geen goed doet” aldus Gyömörei.

In een tijd van crisis waarbij steeds meer mensen hun baan verliezen en in financiële problemen komen, doet het stadsbestuur niets aan het op peil houden van een sociaal vangnet. Zo ontvangt de SP via haar eigen hulpdienst steeds meer klachten over de schuldhulpverlening. De wachttijd is hier zo opgelopen dat steeds meer mensen in grote problemen raken. Toch worden deze problemen ook met deze begroting weer niet opgelost.
De SP maakt andere keuzes: investeren in mensen en hun wijk en niet in prestigeprojecten.

U bent hier