h

Bouw cultuurforum onverantwoord

23 oktober 2012

Bouw cultuurforum onverantwoord

Het gemeentebestuur van Den Haag wil een prestigieus cultuurpaleis op het Spuiplein bouwen. De SP vindt dit een onverantwoord, ondoordacht en misplaatst idee. Het gebouw gaat minimaal 180 miljoen euro kosten, terwijl de gemeente op dit moment fors bezuinigt op het culturele aanbod in Den Haag. Een icoon als het Koorenhuis wordt door bezuinigingen met sluiting bedreigd, verschillende goedbezochte buurtbibliotheken moeten de deuren sluiten en verschillende cultuurpodia in de wijken wordt de nek omgedraaid. "Dit college van VVD, D66, PvdA en CDA kiest liever voor prestige en sloop, dan voor versterking van het huidige culturele aanbod in Den Haag. Duizenden Haagse inwoners kwamen via het Koorenhuis op een toegankelijke manier in aanraking met cultuur. Dit wordt wegbezuinigd ten faveure van een Cultuurpaleis voor minimaal 180 miljoen euro in crisistijd. Dood en doodzonde!" Aldus SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei.

Het onrealistische plan kent behalve onvoldoende financiële dekking, nog een hoop andere grote risico's. Zo worden onrealistische bezoekersaantallen gehanteerd van over de 300.000 per jaar en wordt te weinig geld uitgetrokken voor de exploitatie van het gebouw. Een groot deel van de 180 miljoen die het gebouw gaat kosten, komen uit de algemene middelen van de gemeente. Hierdoor draait de Haagse belastingbetaler op voor een ongewenst gebouw. Gyömörei: "cultuurontwikkelingen met een hart komen van onderop uit de culture sector zelf en worden gedragen door een stad of gemeenschap. Dit soort plannen worden niet van bovenaf opgelegd door wethouders met geldingsdrang die liefhebber zijn van prestigieuze rampprojecten." Daarnaast hekelt de partij het geringe vermogen van het stadsbestuur om van eerdere fouten te leren. In de afgelopen jaren werden vele grote plannen in de ijskast gezet vanwege de crisis. Geld om projecten te realiseren ontbrak, ontwikkelaars trokken zich terug en de gemeente moest vaak voor miljoenen euro's gaan afboeken. "Ik hoopte dat de wethouders van al deze fouten geleerd hadden, het tegendeel lijkt waarheid te worden. Vrolijk dendert het stadsbestuur door om een nieuw miljoenen kostend project wat tot mislukken is gedoemd door te drukken" aldus Gyömörei.

De SP roept de collegepartijen op, zoals VVD, PvdA en D66, de bouw van een cultuurforum te voorkomen. Het geld kan dan mooi gebruikt worden om de vele culturele instellingen die met sluiting worden bedreigt te redden van de ondergang. Daarnaast wordt zo een onverantwoord plan, waarop de gemeente miljoenen kan gaan verliezen, voorkomen.

U bent hier