h

Spilzuchtige begroting vol met projecten zonder draagvlak

9 november 2012

Spilzuchtige begroting vol met projecten zonder draagvlak

“De begroting voor 2013 wordt gekenmerkt door een enorme spilzucht aan prestigieuze projecten waar niemand op zit te wachten, ten koste van belangrijke voorzieningen voor de inwoners. Dit gemeentebestuur voert consequent domme bezuinigingen uit ten koste van de Haagse inwoners.” Aldus SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei. Grote en dure projecten, zoals een cultuurforum op het Spui, een sportcampus in het Zuiderpark, een groot kantorencomplex voor Eurojust en de masterplannen, worden door gedrukt. Hiermee zijn vele miljoenen euro’s gemoeid die nu zinloos over de balk worden gesmeten. Aan de andere kant worden wijkbibliotheken gesloten, wordt de wijkcultuur wegbezuinigd en het Koorenhuis kapot bezuinigd. Ook bezuinigt men het straatpastoraat weg en wordt de huishoudelijke hulp voor een te laag uurtarief aanbesteed. Voor de SP reden om de begroting voor 2013 niet te steunen.

Tijdens de raadsvergadering van 8 november werd de begroting 2013 besproken. Hierbij diende de SP meerdere voorstellen in. Zo vroeg de partij wederom aandacht voor de hoge vergoedingen die raadsleden ontvangen. De SP stelde voor om deze met 7,7% te verlagen. “De gemeenteraad bezuinigt er fors op los, maar schijnt zichzelf te vergeten. We hebben daarom wederom voorgesteld om ook op onszelf te bezuinigen” aldus Gyömörei.

Verder stelde de SP voor om de kosten voor de gehandicaptenparkeerkaart te vergoeden vanuit de bijzondere bijstand, zodat ook gehandicapten met een kleine beurs deze parkeerkaart kunnen aanschaffen. Ook stelde de partij voor om de bezuinigingen op het straatpastoraat terug te draaien, de belangrijke functie die het IKW vervulden voor mensen die woonruimte zoeken over te laten nemen door de woningbouwcorporaties en niet te bezuinigen op de telefoonkosten voor het bellen van de taxibus. Het voorstel om de beheerder van de speeltuin aan de Schapenlaan niet weg te bezuinigen werd unaniem door de gehele gemeenteraad gesteund. De bewoners die de hele dag het debat hadden gevolgd, waren zeer opgelucht hierover.

En de SP vroeg aandacht voor de bezuinigingen op het bouwtoezicht. Hier diende de partij ook een motie voor in. Gyömörei: “Controle op bouwprojecten is van groot belang voor de veiligheid. We hebben daarom een voorstel ingediend om dit vooraf ook goed en vooral volledig te controleren. Zodat onveilige situaties worden tegengegaan. Voorkomen is altijd beter dan genezen.”

Een belangrijk ander voorstel van de SP over de huishoudelijke hulp werd aangenomen. Als het aan het kabinet VVD/PvdA ligt, wordt de huishoudelijke hulp voor zeker driekwart wegbezuinigd. De gevolgen hiervan voor Den Haag zijn gigantisch. De SP heeft daarom gevraagd aan het gemeentebestuur om de gevolgen voor Den Haag te inventariseren, een brandbrief naar de minister te sturen en publiekelijk afstand te blijven nemen van deze grove bezuiniging. Dit kon op grote steun rekenen in de gemeenteraad. Zelfs de lokale PvdA nam afstand van het kabinetsbeleid en steunde het verzoek van de SP.

U bent hier