h

Niet bedelverbod, maar handhaving oplossing overlast

15 maart 2013

Niet bedelverbod, maar handhaving oplossing overlast

Gisteren werd in de gemeenteraad het lang aangekondigde bedelverbod besproken. De SP is van mening dat met de huidige regels de overlast gevende bedelaars en straatmuzikanten aangepakt kunnen worden. De partij heeft daarom niet ingestemd met het verbod, maar het stadsbestuur opgeroepen te stoppen met het gedogen van overlast op straat. SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei: "We roepen het college op het gedogen van de overlast op straat door bedelaars en muzikanten te stoppen en de overlast aan te pakken. De huidige regels zijn voldoende om mensen die overlast veroorzaken, mensen hinderen en aanklampen aan te spreken en te beboeten. Vroeger gebeurde dit ook geregeld, maar sinds een paar maanden constateren we dat dit consequent afneemt en de overlast dus groter wordt. Een bedelverbod is symptoombestrijding, we willen dat het onderliggende probleem aangepakt wordt door stadsbestuur, politie en recherche."

Van verschillende inwoners, bezoekers en ondernemers heeft de SP klachten ontvangen over overlast op straat. Deze zijn grofweg in drie groepen te verdelen: opdringerige marketeers, straatmuzikanten en bedelaars. Het voorgestelde bedelverbod doet niets aan opdringerige marketeers. De SP had graag gezien dat hiervoor een vergunningenstelsel was opgesteld, zodat het aantal marketeers op straat afneemt. Nu komt het geregeld voor dat er vier of vijf verschillende instanties abonnementen en producten aanbieden in een winkelstraat en hiermee het winkelend publiek ophouden en hinderen.

De straatmuzikanten zijn ook een diverse groep. Zo hebben we Haagse iconen als Chuck Deely, bekend binnen en buiten de stad. Maar ook zijn op steeds meer plekken in de stad straatmuzikanten te vinden uit het voormalig Oostblok, die vaak onvoldoende een muziekinstrument kunnen bespelen. Ook zijn er steeds meer bedelaars afkomstig uit het voormalig Oostblok te vinden in de stad. Het zou hier vaak gaan om mensenhandel en georganiseerde groepen. "Mensen afkomstig uit het voormalig Oostblok moeten kunnen aantonen dat ze hier voldoende inkomsten hebben, de zogenaamde middelen van bestaan. Wanneer men dit niet kan aantonen, kunnen deze mensen teruggestuurd worden. Het lijkt me vanzelfsprekend dat iemand die bedelt of straatmuzikant is, niet voldoende middelen van bestaan heeft. Terugsturen dus, want daarmee los je het probleem op. En mensenhandel en georganiseerde groepen pak je aan met goed recherchewerk, niet met een bedelverbod." aldus Gyömörei. De SP riep ook collegepartijen VVD en PvdA op om aan hun landelijke partijgenoten te vragen niet verder te bezuinigingen op politie en recherchewerk. Want voor het aanpakken van de geconstateerde problemen is wel voldoende blauw op straat nodig en met de huidige kabinetsplannen neemt dit alleen maar af. Ook is het kabinet van plan om per 1 januari 2014 de grenzen voor Roemenië en Bulgarije open te zetten, de SP vreest dat ook dit zal leiden tot een toename. "Een domme zet" aldus Gyömörei.

Onder de bedelaars bevindt zich ook een notoire Haagse groep van ongeveer tien zorgmijders. Vaak zijn dit mensen met een drugs gerelateerd probleem. Ook dit probleem wordt niet opgelost met een bedelverbod. Deze mensen kunnen alleen uit de problemen raken door goede opvang en ondersteuning. Gyömörei: "Het sluiten van de gebruikersruimte in het centrum zal waarschijnlijk de problemen alleen maar groter maken. We roepen daarom op serieus werk te maken van de problematiek en met behulp van deskundigen uit het veld deze mensen te helpen."

Als laatste werd een bepaling in de lokale regels opgenomen die ervoor zorgt dat mensen overdag niet meer met inbrekerswerktuig over straat mogen. Dit steunde de SP wel.

U bent hier