h

Behoud gevangenis op Scheveningen

4 april 2013

Behoud gevangenis op Scheveningen

Onlangs werd bekend dat het kabinet van plan is om de gevangenis op Scheveningen te sluiten. De SP is fel tegenstander van deze ondoordachte bezuinigingsmaatregel. De werkgelegenheid komt hiermee nog verder onder druk te staan en ook de veiligheid komt in het gedrang. De SP roept daarom vanavond de gemeenteraad op afstand te nemen van de voorgenomen sluiting en het kabinet op te roepen de gevangenis niet te sluiten. "Met de sluiting van de gevangenis staan vierhonderd banen op de tocht, de SP roept daarom op de gevangenis niet te sluiten en de werkgelegenheid in de regio te steunen. Ook zijn de alternatieven van het kabinet, zoals meerpersoonscellen en gevangen naar huis laten gaan met een elektronische enkelband slecht voor de veiligheid in de stad." aldus SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei.

Eerder vroeg de SP al opheldering aan de burgemeester via een rondvraag. Toen gaf de burgemeester aan zich alleen te willen inspannen voor het internationale deel van de gevangenis, zodat deze in Den Haag blijft. Verder wilde de burgemeester besluitvorming in de Tweede Kamer afwachten. Gyömörei: "Afwachten vinden we niet genoeg, nu de plannen nog niet definitief zijn kunnen we ze hopelijk nog voorkomen. Straks als de Tweede Kamer een besluit heeft genomen, is het waarschijnlijk al te laat. We hopen daarom op brede steun in de gemeenteraad voor ons verzoek aan het kabinet de gevangenis op te houden."

Update 5 april:
Helaas steunde een meerderheid het voorstel van de SP niet. Tijdens de gemeenteraadsvergadering bleek dat de partijen PvdA, D66 en VVD het niet nodig vonden bij het kabinet aan te dringen op openhouden van de gevangenis. De partijen gaven aan het voldoende te vinden, wanneer alleen het internationale deel van de gevangenis open blijft. Ook vond men het vooral een taak van de Tweede Kamer. "Met deze keuze laten deze partijen de ruim vierhonderd medewerkers van de gevangenis in de steek. Dadelijk neemt de Kamer een besluit, zijn we te laat en wordt een deel van de gevangenis gesloten." aldus Gyömörei.

 

 

U bent hier