h

2012: Verdere afbraak van de stad

27 juni 2013

2012: Verdere afbraak van de stad

De gemeente Den Haag heeft in 2012 ruim 115 miljoen euro overgehouden. Hoewel dit positief klinkt, is de SP niet te spreken over de grove bezuinigingen in de stad die in dit jaar zijn uitgevoerd. SP-raadslid Bart van Kent: “Het overschot van 115 miljoen is opgebracht door de inwoners die hun bibliotheek of buurthuis moeten missen. Dit overschot is opgebracht door de thuiszorgmedewerker die van het minimumloon moet rondkomen. En dit overschot is opgebracht door de medewerker van de veegdienst die vier jaar lang de stad moet schoonhouden voor behoud van z’n uitkering. Al deze mensen hebben ingeleverd en zijn voorzieningen kwijtgeraakt. Het is daarom niet te verteren dat er zo’n groot overschot is.”

Het geld in 2012 is volgens de SP in VVD-stijl uitgegeven. De thuiszorgmedewerker krijgt minder betaald, dan een schoonmaker. Terwijl er voor meer dan 181 miljoen euro een megalomaan cultuurpaleis neergezet wordt op het Spuiplein. De kleine ondernemer die stroopwafels, ijsjes of bloemen verkoopt in de Grote Marktstraat wordt weggejaagd, terwijl 12 miljoen euro wordt gestoken in kroonluchters op de Grote marktstraat. “In 2012 werd drastisch bezuinigd en tegelijk gigantisch verspild. Dit is slecht voor de stad en haar inwoners. Niemand zit te wachten op de grote verspillingsprojecten. We roepen daarom vooral de PvdA in het college op te stoppen met dit destructieve beleid. Stop met steun voor het Spuiforum en stop met het doorzetten van de grote bezuinigingen.” Aldus Van Kent.

Complimenten had de SP ook voor de leesbaarheid van de financiële verslaglegging in de jaarrekening over 2012. Meer inzicht is verkregen in uitgaven. Zo heeft de gemeente Den Haag als een van de weinige gemeenten hiervoor een beloning gekregen vanuit het Rijk, omdat de administratie van de Sociale Dienst op orde was. Ook de jaarrekening van DSO, jarenlang een probleem, was dit jaar in orde.

Buurtbieb had kunnen blijven De Posthoorn - 02-07-2013

U bent hier