h

Bestemmingsplan Houtwijk nog niet in orde

17 juni 2013

Bestemmingsplan Houtwijk nog niet in orde

Onlangs werd het nieuwe bestemmingsplan Houtwijk besproken in de gemeenteraad. Dit plan kent een aantal vreemde keuzes die zowel bij de SP als de bewoners niet goed vallen. Zo heeft PvdA-wethouder Norder al een overeenkomst gesloten met een private ontwikkelaar over de bouw van een gebouw met zeven verdiepingen. "Dit is een hele rare gang van zaken. De gemeenteraad moet het bestemmingsplan nog vaststellen, maar toch sluit de wethouder al een overeenkomst met een private ontwikkelaar. Daarnaast wordt het gebouw met zeven verdiepingen erg hoog en ligt dit gevoelig bij de bewoners. Als het aan de SP ligt worden dit soort afspraken niet gemaakt, voordat de raad zich uitgesproken heeft." Aldus SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei.

De gesloten overeenkomst, de zogenaamde anterieure overeenkomst, zorgt ervoor dat de raad een van haar belangrijkste bevoegdheden niet goed kan uitvoeren: het vaststellen van het bestemmingsplan. Daarom heeft de SP gevraagd om inzage in de overeenkomst. Gyömörei: "Als de overeenkomst te ver gaat, zullen we vragen om een extra bespreking van het bestemmingsplan. Het kan niet zo zijn dat buiten de democratische controle van de raad om afspraken gemaakt worden met private ontwikkelaars. Daarom moet in de overeenkomst ten minste de regel opgenomen worden dat de overeenkomst alleen geldt als de gemeenteraad ermee instemt."

Ook heeft de SP nog vragen over de hoogte van het gebouw. De zeven verdiepingen is als het aan de partij ligt te hoog. "Een gebouw van vijf verdiepingen is veel logischer en past beter in de Oude Haagweg. Daarom zou dit het uitgangspunt moeten zijn." aldus Gyömörei. Het lijkt erop dat een meerderheid van de raad gaat besluiten om het gebouw maximaal vijf verdiepingen hoog te laten zijn. De SP eist hierbij dat de ontwikkelaar ook in dat geval z'n verplichting tot het betalen van planschade nakomt. Deze heeft namelijk laten weten alleen aan alle financiële verplichtingen te kunnen voldoen, wanneer het gebouw zeven verdiepingen hoog wordt. Gyömörei: "Ik hoop dat de raad zich niet laat gijzelen door dit soort eisen. De ontwikkelaar dient zich gewoon aan de regels te houden en dus planschade te betalen aan omwonenden."

U bent hier