h

Ongedekte cheque van 181 miljoen voor Spuiforum

19 juli 2013

Ongedekte cheque van 181 miljoen voor Spuiforum

Tijdens de raadsvergadering van gisteren is 181 miljoen via een ongedekte cheque uitgegeven voor de bouw van het Spuiforum. De SP heeft tegengestemd. De plannen van het stadsbestuur kent grote financiële risico's, het alternatief van Dooievaar + krijgt geen gelijkwaardige kans en draagvlak voor het plan ontbreekt totaal in de stad. "Niet alleen in de stad ontbreekt het draagvlak voor het Spuiforum, ook de directeur van het Nederlands Dans Theater heeft laten weten op te stappen vanwege het Spuiforum. En de leden van de PvdA hebben laten weten tegen het Spuiforum te zijn. Het draagvlak brokkelt dus in sneltreinvaart af. Daarnaast blijft het een groot probleem dat het realistische alternatief van Dooievaar +, wat uitgaat van hergebruik van de bestaande gebouwen, geen goede vergelijking krijgt met de plannen van het stadsbestuur. Reden voor de SP om tegen te stemmen." Aldus SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei.

De partij hekelde ook de houding van de PvdA. Terwijl de PvdA-leden massaal tijdens een ledenvergadering aangaven tegen het Spuiforum te zijn, stemde bijna de gehele PvdA-fractie in met het Spuiforum. Gyömörei: "Het vandaag vastgestelde voorstel, gaat nog steeds volledig in tegen de wil van de PvdA-leden. De leden gaven aan geen heil te zien in het Spuiforum en dat het alternatief van Dooievaar + gekozen moest worden. Nu wordt toch alvast het bedrag voor het Spuiforum uitgegeven. Zonde dat de PvdA zich zo voor het karretje van het college heeft laten spannen."

Tijdens de vergadering diende de SP een voorstel in om het alternatief van Dooievaar + uit te werken tot een volledig ontwerp. Alleen dan zou het goed vergeleken kunnen worden met de plannen van het stadsbestuur. Gyömörei: "Het alternatief gaat uit van hergebruik. Hierdoor is het plan veel lager qua kosten, is de bouwperiode veel korter, is geen dure tijdelijke huisvesting nodig op Scheveningen en in het geheel dus veel duurzamer."
Ook vroeg de partij om de Gemeentelijke Accountants Dienst (GAD) en de Rekenkamer te laten kijken naar de vergelijking die het gemeentebestuur nu wil gaan maken. Alleen op deze manier zou goed naar de kosten gekeken kunnen worden, omdat de meeste essentiële stukken over het Spuiforum met daarin de overzichten van de financiën en risico's geheim zijn. De GAD en de Rekenkamer zouden wel alle stukken kunnen inzien en daarom een bijdrage leveren aan een goede afweging. Beide voorstellen werden helaas niet overgenomen.

Ingrid Gyömöre over Spuiforum (vanaf 1.20 minuten) TV West Nieuws - 19-07-2013

U bent hier