h

'Spuiforum duurder' : Veel risico's omschreven in geheime raadstukken

4 juli 2013

'Spuiforum duurder' : Veel risico's omschreven in geheime raadstukken

Het cultuurcentrum Spuiforum wordt mogelijk meer dan vijftig miljoen euro duurder dan begroot. Dat blijkt volgens de SP en de Haagse Stadspartij uit de geheime bijlagen van het bouwplan, die de gemeenteraad kreeg toegestuurd. D66 noemt die conclusie onzinnig.
Bron:AD/Haagsche Courant, 3 juli 2013 door Lex de Jonge

Uit de vertrouwelijke informatie blijkt dat het uitkopen van restaurant Ming Dynasty en een deel van hotel Mercure op het Spuiplein duurder kan uitpakken dan gedacht. De vertraging die deze verwerving wellicht met zich meebrengt kan de kosten bovendien verder opjagen. Ook zou de gemeente meer geld kwijt kunnen zijn aan het brandveilig maken van het complexe gebouw. Dat geldt eveneens voor het onderhoud aan de gevel van het cultuurpaleis. ,,En dat zijn nog maar een paar voorbeelden uit een hele reeks van mogelijke tegenvallers," zegt Ingrid Gyomorei van de SP Den Haag. Vanavond wordt het Spuiforum plan besproken in een commissievergadering. Op 18 juli besluit de Haagse gemeenteraad definitief over de financiering van het cultuurpaleis op het Spuiplein, dat onderdak moet gaan bieden aan het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium.

Bespottelijk
De fervente tegenstanders van het Spuiforum noemen de risico's volstrekt onverantwoord. ,,180 miljoen euro uitgeven aan een cultuurgebouw in een tijd dat Den Haag tegelijkertijd bezuinigt op de culturele instellingen, vind ik al bespottelijk," zegt Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij. ,,Laat staan als de kosten nog eens 50 miljoen euro hoger uitvallen." SP'er Ingrid Gyomorei: ,,In de geheime bijlagen zijn zoveel risico's te lezen, dat de stad en haar inwoners volledig in de maling worden genomen. Het wordt echt tijd om dit miljoenen slurpende project te stoppen." Martijn Bordewijk van D66 wil de risico's op (forse) kostenoverschrijdingen niet bevestigen. ,,Dat is geheim." Maar de schande die de twee oppositiepartijen ervan spreken, noemt hij onzinnig. ,,Het is natuurlijk helemaal niet gezegd dat financiele risico's straks ook werkelijk worden," moppert hij. ,,Sterker, ik zou ook een lijstje van mogelijke meevallers kunnen maken. Waar het echt om gaat, is dat de risico's bij dit project inzichtelijk en beheersbaar zijn." Wethouder Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling) wil niet reageren op de bevindingen van de SP en de HSP. ,,Het gaat om vertrouwelijke informatie," zegt zijn woordvoeder. Wei stelde hij onlangs in een brief aan de raad ervan overtuigd te zijn dat het Spuiforum binnen het beschikbare budget gebouwd kan worden. Ingrid Gyomorei vindt de 'geheimzinnigheid' over de financiele risico's en mogelijke tegenslagen belachelijk. ,,Dit is natuurlijk informatie waar de hele stad recht op heeft."

Bron:AD/Haagsche Courant, 3 juli 2013 door Lex de Jonge

U bent hier