h

Aanvalsplan voor armoede nodig

7 oktober 2013

Aanvalsplan voor armoede nodig

De SP pleit voor een aanvalsplan armoede in Den Haag. Niet alleen is de armoede hoog in Den Haag, ook is er onvrede over de bijstand die mensen ontvangen van de gemeente. Uit cijfers blijkt dat van de inwoners 22% een inkomen heeft dat lager is dan 130% van het sociaal minimum. SP-raadslid Bart van Kent: "Armoede is een groot probleem in de stad. Allereerst voor mensen die in armoede leven, armoede tast de kwaliteit van het bestaan aan. Mensen zien zich gedwongen te bezuinigen op primaire levensbehoeften zoals gezond eten en de eigen gezondheid. Daarnaast zorgt het ervoor dat mensen minder te besteden hebben in de Haagse economie, met grote gevolgen voor de kleine ondernemers. Hoog tijd dus voor een aanvalsplan."

Van de inwoners in Den Haag die een bijstandsuitkering ontvangen, geeft meer dan de helft aan hiervan niet te kunnen rondkomen. Dit blijkt uit een onderzoek van de SP onder bijstandsgerechtigden. "Mensen met een bijstandsuitkering kunnen hier vaak niet van rondkomen of ternauwernood de vaste lasten betalen. Ook blijkt uit gegevens van de gemeente dat 1 op 5 kinderen in armoede opgroeit. Voor de SP is dit onacceptabel." Aldus Van Kent.

In het aanvalsplan van de SP doet de partij zeven concrete voorstellen om de armoede in Den Haag aan te pakken:

  • Een ruimhartige regeling voor gezinnen met kinderen. Inwoners worden gevrijwaard van bezuinigingen op primaire levensbehoeften, zoals gezond voedsel en de eigen gezondheid. Via de bijzondere bijstand wordt hiervoor een regeling getroffen.
  • Het ouderenfonds wordt weer in ere hersteld. Eerder schafte het gemeentebestuur dit af, terwijl 14.500 ouderen in Den Haag op of onder de armoedegrens zitten.
  • Werkelozen worden omgeschoold voor een baan in de zorg. Door de vergrijzing is er grote behoefte aan dit soort werknemers. We stoppen met het invliegen van verpleegkundigen uit Spanje, zoals Respect Zorggroep in Scheveningen doet.
  • Werkeloze Hagenaars die nu belangrijke werk in de stad uitvoeren voor behoud van uitkering, worden in dienst genomen. Voor volwaardig werk moet volwaardig betaald worden: ten minste het minimumloon. De stad moet onderhouden worden en dit is werkgelegenheid. Door de keuze van het stadsbestuur om dit te laten doen voor behoud van de bijstandsuitkering, worden banen vernietigd en mensen in de armoede gevangen gehouden.
  • De thuiszorg in Den Haag wordt voortaan uitgevoerd door buurtzorgteams. De kostenbesparing die dit oplevert, wordt gebruikt voor een beter loon van de zorgmedewerkers. Buurtzorg is goedkoper door het ontbreken van bureaucratie en levert betere zorg op voor de zorgbehoevende in de stad.
  • Bezuinigingen die banen vernietigen worden teruggedraaid. Minder bezuinigen op de bibliotheken en culture instellingen zoals het Koorenhuis, zorgen voor minder verlies van banen in deze sectoren.
  • Voor aanbestedingen worden Haagse ondernemers uitgenodigd om in aanmerking te komen voor opdrachten. Bijvoorbeeld door op gezette tijden een aanbestedingsmarkt te organiseren, waarbij ondernemers zich ter plekke kunnen inschrijven voor opdrachten. Grote opdrachten worden in kleine percelen aanbesteed, zodoende maakt het Midden- en kleinbedrijf meer kans om opdrachten te verwerven.

U bent hier