h

Renovatie veel goedkoper dan nieuwbouw Spuiforum

30 oktober 2013

Renovatie veel goedkoper dan nieuwbouw Spuiforum

De SP stelt dat een alternatief renovatieplan veel goedkoper kan dan het voorgestelde nieuwbouwplan voor het Spuiforum. Het renovatieplan wat de SP voorstelt is zo'n honderd miljoen goedkoper dan het nieuwbouwplan van het gemeentebestuur. SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei: "Door de bestaande zalen op het Spuiplein te renoveren en het Koninklijk Conservatorium te renoveren op de bestaande plek, kan een hoop geld bespaard worden. Ook kent dit plan fors minder risico's dan het nieuwbouwplan van het gemeentebestuur."

Eerder rekende de SP al uit dat het plan van de gemeente zo'n 230 miljoen gaat kosten. De 181 miljoen euro die nu voor het plan staat en zo'n 50 miljoen aan realistische risico's. Het alternatief wat de SP nu voorstelt kan voor maximaal 130 miljoen euro en dit is inclusief 15 miljoen euro onvoorziene risico's. "In het nieuwbouwplan van de gemeente zitten veel grote risico's. Zo is het risico dat het Mercure Hotel aan het Spuiplein planschade gaat eisen zeer reëel. Het hotel heeft dit namelijk al aangekondigd. Toch zit de planschade, wat zeker in de tientallen miljoenen gaat lopen, nog niet in de 181 miljoen euro. We kunnen dus met enige zekerheid stellen dat de risico's waarschijnlijk gaan leiden tot een grove kostenoverschrijding. Reden voor de SP om voor te stellen alsnog te kiezen voor een betaalbaar renovatieplan." Aldus Gyömörei.

Ook hekelt de SP de wijze waarop de risico's in het nieuwbouwplan van het gemeentebestuur worden betaald. Een groot deel van de risico's moet betaald worden vanuit het spaartegoed van de gemeente, de zogenaamde algemene middelen. Planschade kunnen omwonende eisen, wanneer door een bouwplan hun woning of bedrijf in waarde daalt. Gyömörei: "Het gemeentebestuur heeft besloten voor de risico's geen dekking op te nemen. Hiermee wordt kunstmatig naar de 181 miljoen toegerekend. Kortom de belastingbetaler mag ook nog eens opdraaien voor de risico's als het aan het gemeentebestuur ligt. Reden te meer om te kiezen voor een alternatief met minder risico's en minder hoge kosten."

SP: "renovatie honderd miljoen goedkoper dan Spuiforum" Den Haag FM - 30-10-2013

U bent hier