h

College medeverantwoordelijk voor stijgende armoede

3 december 2013

College medeverantwoordelijk voor stijgende armoede

“Een investeringsplan tegen armoede in plaats van bizarre prestigeprojecten zoals het cultuurpaleis, kabelbaan, topsportcentrum, en kroonluchters in de Grote Marktstraat. Dat is de keuze die we nu moeten maken,” aldus SP-lijsttrekker Bart van Kent. Van Kent reageert verontrust op de nieuwe armoedecijfers waaruit blijkt dat ruim 70.000 mensen in Den Haag in armoede leven. “Armoede is geen tegenslag, maar een aanslag. Een aanslag op de kansen van kinderen in arme gezinnen, een aanslag op de gezondheid en het sociaal leven. Voor een fatsoenlijk stadsbestuur moet het voorkomen van armoede prioriteit nummer 1 zijn,” aldus Van Kent. De SP wil zo snel mogelijk een debat in de Haagse gemeenteraad over de stijgende armoede.

In het concept verkiezingsprogramma, dat deze week naar de leden gaat, maakt de SP tientallen miljoenen vrij om de komende jaren de armoede in Den Haag te bestrijden. Onder andere door ten minste het minimumloon te betalen aan mensen die de stad schoonmaken, het afschaffen van de bijzondere bijstand als lening en 20 miljoen om een aanvalsplan tegen armoede uit te voeren.

De afgelopen jaren is er alleen maar minder geld besteed aan armoedebestrijding, terwijl de armoede toenam. Ruim €2,9 miljoen aan maatregelen tegen armoede zijn de afgelopen jaren geschrapt door het college van PvdA, VVD, D66 en CDA. “Ondanks de snel stijgende armoede heeft verantwoordelijk PvdA-wethouder Henk Kool bewust regelingen geschrapt en mensen gedwongen om te werken in armoede. Ook door de aanbesteding van de thuiszorg tegen dumptarieven werken duizenden werknemers in de zorg in armoede. Wij willen dat het roer om gaat. De komende jaren is dit een topprioriteit voor de SP in Den Haag.”

U bent hier