h

Menswaardige opvang vluchtelingen nodig

2 september 2014

Menswaardige opvang vluchtelingen nodig

De SP pleit in de Haagse gemeenteraad voor een menswaardige opvang van de vluchtelingen die nu nog afhankelijk zijn van initiatieven als de 'Vluchtkerk'. Op dit moment faalt staatssecretaris Teeven in het bieden van een oplossing. In veel gevallen kunnen deze vluchtelingen niet terug naar het land van herkomst en zijn ze in Nederland veroordeeld tot een verblijf in de illegaliteit. Deze mensen leven continu in onzekerheid, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. De SP pleit zowel landelijk als in de gemeenteraad voor een structurele oplossing.

De partij zal volgende week tijdens de behandeling van dit onderwerp in de commissievergadering opheldering vragen aan burgemeester Van Aartsen. SP-raadslid Aisha Akhiat: "Het is van groot belang dat er echte oplossingen komen voor de mensen die nu nog afhankelijk zijn van particuliere initiatieven zoals de Vluchtkerk. Zij vallen op dit moment tussen wal en schip. Als mensen uit zicht verdwijnen en op straat belanden heeft niemand daar iets aan. Dit is niet alleen een beschaafd land onwaardig, maar zorgt ook voor overlast en criminaliteit. Wie terug kan moet terug, maar uitgeprocedeerde asielzoekers uit bijvoorbeeld Irak kunnen nu gewoon echt niet terug vanwege de situatie met ISIS. We pleiten daarom voor goede opvang en vragen burgemeester Van Aartsen om dit ook te eisen van het kabinet."

Vandaag werd bekend gemaakt dat de vluchtelingen uit de 'Vluchtkerk' tijdelijk ondergebracht worden in de winteropvang voor daklozen. "Het is fijn dat er voor nu een tijdelijke oplossing is, maar deze mensen snakken naar een structurele oplossing. Ze leven nu al jaren in onzekerheid. De kosten voor deze tijdelijke oplossing in Den Haag mogen wat de SP betreft verhaald worden op staatssecretaris Teeven: hij moet ervoor zorgen dat dit landelijk goed wordt geregeld", aldus Akhiat. 

Onlangs presenteerde de SP samen met de ChristenUnie en Groenlinks een initiatief om het proces van opvang en terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers te verbeteren. De SP wil nu dat de burgemeester dit initiatief ondersteunt.

U bent hier