h

Eindelijk onderdak voor vluchtelingen

13 november 2014

Eindelijk onderdak voor vluchtelingen

De SP is blij dat het stadsbestuur werk maakt van onderdak voor vluchtelingen zonder papieren. Zij krijgen nu de mogelijkheid om te douchen, te slapen en te eten: het zogenaamde bad, bed en brood. Onlangs oordeelde het Europees Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa dat vreemdelingen niet op straat mogen slapen. SP-raadslid Aisha Akhiat: "We zijn blij dat de gemeente Den Haag haar verantwoordelijkheid neemt, waar het Rijk onder leiding van staatssecretaris Teeven dat nalaat. Door verantwoordelijkheid te nemen voor deze kwetsbare mensen, maakt Den Haag haar motto 'stad van vrede en recht' waar".

De SP blijft van mening dat vreemdelingen die terug kunnen naar het land van herkomst, terug moeten. Alleen: in veel gevallen is dit niet mogelijk. Het land van herkomst neemt bijvoorbeeld geen mensen terug, of mensen zijn in het land van herkomst hun leven niet zeker omdat daar oorlogen en conflicten woeden. "Als mensen niet terug kunnen keren, is het van groot belang dat deze mensen een menswaardige opvang krijgen. Het is goed dat het gemeentebestuur hier nu voor kiest. Extra lof voor Fatima Faid van de Haagse Stadspartij die zich hier hard voor gemaakt heeft. Ook burgemeester Van Aartsen verdient een pluim, omdat hij met deze 'burgemeesterlijke ongehoorzaamheid' echt zijn nek uitsteekt. Teeven is hier namelijk ongetwijfeld niet blij mee, maar dan had hij zelf maar zijn verantwoordelijkheid moeten nemen", aldus Akhiat.

De mogelijkheid die de gemeente Den Haag nu biedt aan vluchtelingen in Den Haag komt overeen met het voorstel van de SP-kamerfractie nog onlangs lanceerden samen met GroenLinks en ChristenUnie in de nota "Naar een menswaardige opvang".

U bent hier