h

Huidig plan Spuiforum ontbeert draagvlak

5 november 2014

Huidig plan Spuiforum ontbeert draagvlak

Bij het tweede debat over het Spuiforum vanavond roept de SP op om met een nieuw plan te komen voor het Spuikwartier. Uit een onderzoek van EenVandaag, mede uitgevoerd namens Omroep West, blijkt dat het nieuwe Spuiforumplan van HSP-wethouder Wijsmuller niet op draagvlak in de stad kan rekenen. Meer dan zestig procent van de inwoners van Den Haag geeft aan liever renovatie van de bestaande zalen te zien, dan de plannen van het stadsbestuur. SP-raadslid Aisha Akhiat: "Uit het onderzoek wordt duidelijk dat een groot deel van de Haagse inwoners deze plannen naar de prullenbak verwijst. Hiermee is duidelijk dat het gehoopte draagvlak in de stad ontbreekt. Wel is er draagvlak voor een beperkter plan, waarin alleen de zalen worden gerenoveerd. Dit plan oppert de SP al jaren en mag nu weleens uitgewerkt worden".

De kritiek die de SP heeft op de kosten van het plan, wordt ook breed gedeeld in de stad. Zo geeft meer dan tachtig procent van de inwoners aan niet het vertrouwen te hebben dat het bouwplan maximaal 176,7 miljoen gaat kosten. "Het plan kent risico's voor vele miljoenen. Daarnaast worden de al gemaakte kosten voor het Spuiforum, zo'n 7 miljoen, buiten het nieuwe plan gehouden. Die kosten komen er dus nog gewoon bij. Terecht dus dat een grote meerderheid van de inwoners weinig vertrouwen heeft in de kostenbeheersing van de wethouder. Ook blijkt dat de goednieuwsshow van de wethouder in de diverse stadsgesprekken niet heeft gewerkt", aldus Akhiat. Een groot deel van de inwoners geeft ook aan dat de nieuwe plannen via een referendum voorgelegd moeten worden aan de inwoners. Een oproep hiertoe deed de SP al bij de presentatie van het coalitieakkoord.

De SP hoopt dat dit nieuwe onderzoek voldoende reden is voor de twijfelende fractie van de Haagse Stadspartij om deze plannen van tafel te halen. Akhiat:"Het wordt tijd dat er een nieuw plan ontwikkeld wordt, met minder risico's en met meer draagvlak in de stad. Een plan dat uitgaat van renovatie van de bestaande zalen aan het Spuiplein".

U bent hier