h

Den Haag moet vasthouden aan recht op bed, bad en brood

17 april 2015

Den Haag moet vasthouden aan recht op bed, bad en brood

De SP wil dat Den Haag minimaal bed, bad en brood blijft aanbieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers. “Het Amsterdamse stadsbestuur heeft al laten weten dat zij het recht op voedsel, kleding en onderdak als absolute humanitaire ondergrens wil handhaven. Wij willen dat het Haagse college dit voorbeeld volgt, ongeacht de uitkomsten van het regeringsoverleg”, stelt SP gemeenteraadslid Aisha Akhiat.

Momenteel discussiëren de regeringspartijen over de basisbehoeften waar uitgeprocedeerde asielzoekers recht op hebben. Dit doen zij naar aanleiding van kritische uitspraken van de Raad van Europa over het Nederlandse asielbeleid, die desalniettemin weinig duidelijkheid bieden over het recht op bed, bad en brood voor illegalen.

De SP is van mening dat het niet aanbieden van voedsel, kleding en onderdak in strijd met de menselijke waardigheid. Het Haagse college heeft de afgelopen periode haar best gedaan om uitgeprocedeerden de zogenaamde BBB-voorziening aan te bieden. “Wat de SP betreft houdt het college vast aan dit beleid. Onenigheid binnen de regering mag hier geen verandering in brengen”, aldus Akhiat.

U bent hier