h

Ondanks verzet toch massieve blokkendoos op Spuiplein

15 juli 2015

Ondanks verzet toch massieve blokkendoos op Spuiplein

De winnaars van de Spuiforum-ontwerpwedstrijd willen dat het karakteristieke Lucent Danstheater van Rem Koolhaas gesloopt wordt voor de bouw van een cultuurkolos. “In plaats van renovatie krijgen we een massieve blokkendoos op het Spuiplein, en ook het prijskaartje van bijna 200 miljoen lijkt ongewijzigd. Dit lijkt verdacht veel op het plan waar vrijwel iedereen in Den Haag tegen was”, stelt SP raadslid Aisha Akhiat.

Winnaar van de aanbesteding is het consortium Boele & Van Eesteren en Visser & Smit Bouw, met als architecten Jo Coenen en Architectuur Studio HH. Van een gezellig plein lijkt geen sprake, zo blijkt uit de eerste presentatie van het plan. Akhiat: “We krijgen toch de massaliteit waar een groot deel van de stad zoveel kritiek op had. Dit is in feite oude wijn in nieuwe zakken.”

De voornaamste kritiek op het oorspronkelijke Spuiforum was het kolossale prijskaartje van bijna 200 miljoen: ook dit aspect lijkt onveranderd. “Bovendien wordt er nu al gesproken over mogelijke extra kosten, bijvoorbeeld om de tramlijnen te verleggen. Die mag de gemeente dan zelf ophoesten”, constateert Akhiat. “Ondertussen zijn er vorig jaar maar 34 sociale woningen gebouwd, en komt dit volgens wethouder Wijsmuller door een geldgebrek.”

Aangewezen architect Jo Coenen was onder meer verantwoordelijk voor het fiasco Tivoli Vredenburg, dat veel duurder uitpakte dan gepland en ook nog geluidsproblemen bleek te hebben, en Centre Ceramique in Maastricht. Coenen was achteraf teleurgesteld dat het gebied rond dit centrum niet levendiger is geworden. Bovendien stortten 5 balkons van het complex neer, waardoor een echtpaar om het leven kwam.

Ook maakt de SP zich zorgen over het feit dat de plannen voor de ontwikkeling van het omliggende gebied nog niet zijn afgestemd met Heijmans, de partij die hiervoor waarschijnlijk verantwoordelijk wordt. “Zijn deze plannen wel haalbaar?”, vraagt Akhiat zich af. “Helaas zijn de details over het ontwerp pas eind augustus bekend, terwijl het debat al gepland staat op 3 september. Het college lijkt alles op alles te zetten om dit plan er middenin de vakantie snel doorheen te jassen. Bovendien is de gemeenteraad in november 2014 al buitenspel gezet: wij kunnen hierin niks meer bijsturen.” 

U bent hier