h

SP wil opheldering over bonnenquotum

12 mei 2017

SP wil opheldering over bonnenquotum

De Haagse SP is verontwaardigd over het feit dat een bonnenquotum wel degelijk een rol speelt in de jaarlijkse beoordeling van handhavers. Dit blijkt uit een beoordelingsformulier, waarin staat dat handhavers jaarlijks 250 strafrechtelijke processen-verbaal moeten opstellen. “Voormalig wethouder Sander Dekker heeft ons ooit toegezegd dat er in Den Haag niet met een bonnenquotum zou worden gewerkt. Wat de SP betreft moet het college dit quotum direct naar de prullenbak verwijzen”,  stelt fractievoorzitter Bart van Kent.

Tevens heeft de SP vernomen dat de handhavingsorganisatie van plan is het quotum op te schroeven naar 300 bonnen per jaar. Volgens een handhaver die hierover aan de bel trok bij de SP is het momenteel wegens een afname van overlastsituaties amper haalbaar om zoveel bonnen te schrijven. Tenzij men ook nietsvermoedende overtreders gaat beboeten, zoals toeristen.

Van Kent: “Dit ruikt natuurlijk naar burgertje pesten. Boetes deel je uit om overlast te bestrijden en niet om de gemeentekas te spekken. De SP ziet een bonnenquotum als een perverse prikkel en wil daarom dat het college hiermee ophoudt.” Ook wil Van Kent weten of het klopt dat handhavers slechts 20 waarschuwingen per jaar mogen uitdelen. Wat de SP betreft moeten handhavers de vrijheid hebben om zelf te beoordelen wanneer een waarschuwing volstaat.

Zie ook:

U bent hier