h

SP wil opheldering over schrappen sociale woningbouw Westhovenplein

18 april 2018

SP wil opheldering over schrappen sociale woningbouw Westhovenplein

Een zestigtal nieuwe seniorenappartementen aan het Westhovenplein zal, ondanks eerdere afspraken, niet als sociale huurwoning maar in de vrije sector worden aangeboden. Dit blijkt uit correspondentie tussen woningcorporatie Arcade en ontmoetingsplek de Pit van Moerwijk. De SP is uiterst verbaasd door dit nieuws, aangezien in plannen van het stadsbestuur uit 2016 duidelijk is gesproken over de bouw van circa 60 sociale huurwoningen op deze plek. Bovendien is er maar liefst 600.000 uit het budget voor betaalbare woningbouw naar dit bouwproject gegaan. SP fractievoorzitter Hanne Drost: ‘Wethouder Wijsmuller moet garanderen dat op deze plek echt betaalbaar wordt gebouwd. Juist in Moerwijk is hier onder senioren behoefte aan. Als Wijsmuller hier niet in slaagt, is dat doodzonde van de zes ton gemeenschapsgeld die juist bedoeld was voor nieuwe sociale woningbouw die keihard nodig is in onze stad.’

De SP heeft samen met de PvdA schriftelijke vragen gesteld over de signalen dat woningcorporatie Arcade de appartementen voor ‘circa €710,68 per maand’ wil aanbieden. Dit bedrag ligt precies op de grens van sociale en vrije sector-huur (de zogenaamde liberalisatiegrens). Hierdoor dreigen de woningen onbereikbaar te worden voor senioren die rond moeten komen van een AOW-uitkering of een bescheiden pensioen.

De appartementen aan het Westhovenplein worden aangeboden in kleinschalige woongroepen. De afgelopen jaren ontving de SP meermaals signalen dat er sociale huurwoningen uit woongroepen voor ouderen zijn onttrokken, op initiatief van woningcorporaties. De SP wil daarom ook graag van wethouder Wijsmuller weten wat hij gaat doen om te garanderen dat ouderen die weinig te besteden hebben ook toegang behouden tot kleinschalige woonvormen.  

U bent hier