h

Vestia in de landelijke Schimmelschandpaal top 3

6 november 2018

Vestia in de landelijke Schimmelschandpaal top 3

Foto: Eva de Bakker

Vandaag is de voorlopige top 3 van de nominaties voor de Schimmelschandpaal bekend geworden. Deze prijs is uitgereikt aan de woningcorporatie met de meeste klachten over schimmel in de huizen, en de minste bereidwilligheid om hier iets aan te doen. In de top 3 staat Vestia. SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman ging vandaag langs bij het Vestia-kantoor aan de Loevesteinlaan in Den Haag. Mensen kunnen tot 11 november stemmen. Op 12 november wordt de winnaar van de Schimmelschandpaal 2018 bekend gemaakt. 

Beckerman: ‘Vaak wordt de schuld van vocht en schimmel in huis bij de huurder zelf neergelegd. En dat is nu net het probleem. Soms kan een bewoner er heus zelf wat aan doen, maar vaak ook helemaal niet. Het is duidelijk dat als zoveel mensen, ook kinderen ziek worden in hun eigen huis, de schimmel niet alleen in de huizen zit, maar in het systeem. En dan helpt een raampje open zetten en een spray spuiten gewoon niet.’

Haagse SP-fractievoorzitter Hanne Drost: ‘Sinds de zomer steunt de SP de actievoerende Vestia-huurders in de Molenwijk, die het zat zijn om in ongezonde woningen te leven. Het is onacceptabel dat er kinderen in deze buurt wonen die een puffertje moeten gebruiken vanwege de schimmel.’

In de top 3 staan de inmiddels beruchte woningcorporatie Vestia uit de Randstad, Acantus uit Noord en Oost Groningen en woningcorporatie Nijestee uit de stad Groningen. Beckerman vervolgt: ‘Uit cijfers blijkt dat ten minste een half miljoen sociale huurwoningen in Nederland kampt met vocht en schimmel. Daarom eisen we niet alleen dat deze corporaties hun huizen direct opknappen maar ook dat de minister met een landelijk actieplan komt.’

Mensen met schimmel in huis hebben vaker last van astma en allergieën. De kans op luchtwegklachten neemt zelfs met een factor anderhalf toe bij een ongezonde woning. ‘De staat moet stoppen met het steeds zwaarder belasten van woningcorporaties. Ook moeten corporaties stoppen met alle lasten neer te leggen bij hun huurders. Daarom eisen we dat de minister met een landelijk actieplan komt voor goede woningen voor iedereen.’

U bent hier