h

Gemeente moet het recht op eerste koop van de locatie Bronovo bedingen

17 januari 2019

Gemeente moet het recht op eerste koop van de locatie Bronovo bedingen

Foto: Anouk Pross / SP

Dit zal SP-fractievoorzitter Hanne Drost vanavond bepleiten in het spoeddebat van de gemeenteraad.

De SP heeft met groot verdriet kennis genomen van de afbraakplannen van de bestuurders van het HMC en de mogelijke sluiting van de twee ziekenhuizen Bronovo en Antoniushove. Dit terwijl er in beide locaties geld is geïnvesteerd in allerlei voorzieningen en afdelingen. Fractievoorzitter Hanne Drost: “Het is onbegrijpelijk dat de ziekenhuisbestuurders van HMC het ziekenhuis Bronovo willen verpatsen om er grof geld mee te verdienen.”

Er liggen drie mogelijke scenario’s voor de plannen die de bestuurders van het HMC hebben om meer geld te ontvangen. Bronovo wordt gesloten of uitgekleed, mocht ziekenhuis Antoniushove openblijven dan zullen belangrijke voorzieningen als de spoedeisende hulppost, verloskunde en intensive care niet terug komen.

Uiteindelijk zal de belangrijkste zorg in Westeinde geconcentreerd worden, het stadsziekenhuis waarbij de verkeersdruk nu al enorm hoog is. Er zijn weinig parkeervoorzieningen en vanuit het ziekenhuis zelf wordt geadviseerd om als bezoeker met het openbaar vervoer te komen. Daarnaast is het belangrijk dat de parkeervoorzieningen betaalbaar blijven. In de scenario’s die op tafel liggen zal de te realiseren ondergrondse parkeergarage mogelijk geëxploiteerd worden door derden, wat meestal duurdere tarieven betekend. Dit terwijl het voor veel frequente bezoekers al veel geld kost om de auto kwijt te kunnen bij het ziekenhuis. Ook zeer belangrijk is dat de bereikbaarheid en de normtijden van de ambulances overeind blijven. De druk op omliggende spoedeisende hulpposten is nu al groot en dit zal niet afnemen bij het sluiten van ziekenhuizen.

In het debat van vanavond zal Drost de wethouder vragen naar haar opvatting over deze drie scenario’s en de haar inzet bij de gesprekken met het bestuur van het ziekenhuis. In de genoemde plannen zullen de komende 4 jaar 302 formatieplaatsen verdwijnen. Drost: “In tijden van enorme personeelstekorten in de zorg, kan het niet zo zijn dat belangrijke zorgverleners op straat belanden en mogelijk buiten de stad moeten gaan werken.”

De minister en het kabinet zullen niet ingrijpen, zorgverzekeraars en bestuurders lopen weg van hun verantwoordelijkheid om goede en bereikbare  zorg  te organiseren en kiezen voor het geld. Daarom zal Drost tijdens het spoeddebat pleiten om het recht op eerste koop  op de locatie van Bronovo vast te leggen, net zoals het College van  Amsterdam heeft gedaan bij het Slotervaart ziekenhuis om een doorstart van het ziekenhuis mogelijk te maken.

Wat Drost betreft staan de zorgverleners, de patiënten en vooral goede en bereikbare zorg voorop. Dit mogen wij als gemeente niet zomaar opgeven, we moeten knokken voor onze zorgvoorzieningen. Het ziekenhuis mag niet ten onder gaan aan grof geldgewin!

U bent hier