h

Controle huizen Stuwstraat en Trekweg op aandringen SP

20 februari 2019

Controle huizen Stuwstraat en Trekweg op aandringen SP

Foto: SP

Op verzoek van de SP gaat de Haagse Pandbrigade woningen aan de Stuwstraat en Trekweg controleren. Bewoners van de Vestia-woningen in deze straten kampen al jaren met ernstige vocht- en schimmelproblemen.  ‘Het blijft natuurlijk te gek voor woorden dat deze huurders van Vestia nog acht jaar moeten wachten op een structurele aanpak van hun problemen’, stelt SP-fractievertegenwoordiger Lesley Arp. ‘De SP blijft de bewoners steunen in hun acties voor een snellere oplossing. Hopelijk kan de aangekondigde inspectie van de gemeente hieraan bijdragen.’

 

SP-vrijwilligers spreken sinds de zomer veel huurders van de Stuwstraat en Trekweg die last hebben van gezondheidsklachten door vocht en schimmel. Sommige woningen lijken bovendien ronduit onveilig, door verzakkende vloeren, lekkages in de buurt van elektra en afbrokkelende muren. De SP bezocht deze week nog een jong gezin waarbij het water door de muur liep bij regen, en het behang beschimmeld van de muren gleed omdat deze te vochtig zijn. Actieve bewoonster Kim Anasagasti overhandigde wethouder Boudewijn Revis tijdens de commissievergadering over vocht en schimmel op 20 februari een bewonerspetitie en een paddenstoelenkweekset, zodat hij zelf ook kan ervaren hoe het is om met schimmel te moeten leven.

 

Wethouder Boudewijn Revis heeft de SP toegezegd dat de bewoners snel duidelijkheid krijgen over de onderzoeken van Vestia naar de vochtproblemen in de woningen en de mogelijkheden voor versneld onderhoud. Deze onderzoeken zijn al in het najaar aangekondigd, naar aanleiding van vragen van de SP en PvdA.

 

Naast de situatie aan de Stuwstraat en Trekweg, sprak de commissie ruimte ook over de werkwijze van de onafhankelijke vocht- en schimmelexpert. Arp: ‘Uit de evaluatie blijkt dat niet altijd duidelijk is wat de woningcorporatie concreet gaat doen met de aanbevelingen van de expert, als deze heeft geconcludeerd dat schimmelproblemen mede het gevolg zijn van de staat van de woning. Terwijl huurders natuurlijk niets hebben aan een onderzoeksrapport, als de schimmel vervolgens niet wordt aangepakt. We zijn blij dat de wethouder het met de SP eens is dat het onderzoek van de vocht- en schimmelexpert voortaan moet leiden tot een duidelijk plan van aanpak voor corporaties, inclusief deadlines.’

U bent hier