h

SP en HSP willen opheldering over toezegging de Mos over Eurovisie Songfestival

4 september 2019

SP en HSP willen opheldering over toezegging de Mos over Eurovisie Songfestival

Foto: gemeente Rotterdam

De SP en Haagse Stadspartij hebben om opheldering gevraagd over een quote van wethouder Richard de Mos in het zogeheten 'bidbook', waarmee Rotterdam het Eurovisie Songfestival heeft binnengesleept. Hierin zegt De Mos toe te gaan onderzoeken hoe Den Haag in het evenement kan investeren. De SP en HSP vragen zich af wat de wethouder precies heeft gezegd en waarom deze toezeggingen zijn gedaan zonder overleg met de Haagse gemeenteraad.

Op pagina zestien heeft Rotterdam in het bidbook een vetgedrukte quote opgenomen van wethouder Richard de Mos. ’Den Haag steunt de Rotterdamse kandidaatstelling. Ik heb gebeld met de Rotterdamse wethouder Said Kasmi en we kijken samen hoe Den Haag kan helpen met het organiseren van het Songfestival en hoe we daar samen in kunnen investeren. Den Haag heeft een directe metroverbindingen met Ahoy, dus het is logisch dat we samen met Rotterdam ook onze hotels, attracties, musea en activiteiten bij de bezoekers onder de aandacht brengen’, aldus De Mos. SP fractievoorzitter Lesley Arp vraagt zich af wat hij met deze investering bedoelt. ‘Deze quote schept een verwachting van een financiële bijdrage’, aldus Arp.

Ondertussen rekenen Haagse hotels zich al rijk met woekerprijzen in het festivalweekeinde. Zij profiteren dus al ruimschoots mee zonder dat er een cent Haags belastinggeld tegenaan is gesmeten. Wat de SP betreft wordt er geen Haags geld gestoken in het evenement. Arp: ‘Waarom zouden wij hieraan meebetalen nu Haagse ondernemingen toch al meeprofiteren en we als stad een miljoenentekort verwachten op bijvoorbeeld de zorg en jeugdzorg?’ De SP wil dat De Mos snel open kaart speelt over zijn afspraken met Rotterdam, en of hierbij ook Haagse belastingcenten zijn toegezegd en heeft hierom schriftelijke vragen aan het college gesteld.

U bent hier