h

Gemeente mag niet wegkijken van problemen thuiszorg

10 april 2020

Gemeente mag niet wegkijken van problemen thuiszorg

De SP in de Haagse gemeenteraad maakt zich grote zorgen om de verschillen tussen Haagse thuiszorgorganisaties in hoe zij hun medewerkers beschermingsmiddelen aanbieden tegen het coronavirus. Hoewel alle organisaties een protocol hebben opgesteld op basis van de RIVM regels, zijn er toch grote verschillen. Waar bij sommige organisaties de thuiszorgmedewerkers een pakketje met mondkapjes en ontsmettingsmiddelen meekrijgen, is voor anderen nog helemaal niets geregeld. Deze thuiszorgmedewerkers moeten hier zelf zorg voor dragen en kunnen het later declareren. SP-fractievoorzitter Lesley Arp vraagt al geruime tijd aandacht voor het probleem: ‘Het kan niet zo zijn dat thuiszorgmedewerkers zonder beschermingsmiddelen hun werk moeten doen. Dat is voor medewerkers en cliënten risicovol en daarbovenop ook stressvol.’

Arp is ontevreden met de inspanningen van het Haagse college hierin. Wethouder Zorg Kavita Parbhudayal verwijst bij knelpunten in de beschikbaarheid van beschermingsmiddelen naar het centrale meldpunt van de Stichting Transmurale Zorg. Deze stichting is verantwoordelijk voor de distributie van beschermingsmiddelen in de Haagse regio. Maar volgens de SP gaat de wethouder hiermee voorbij aan de verschillen in protocollen. Arp: ‘Natuurlijk is er een tekort aan mondkapjes en kunnen hierdoor problemen ontstaan, maar dat betekent niet dat sommige organisaties dan maar hun medewerkers verantwoordelijk kunnen maken voor het probleem. Alle instellingen moeten zich maximaal inspannen voor de bescherming van hun cliënten en medewerkers. De wethouder moet hierop toezien.’

De SP roept het college op om samen met de GGD Haaglanden een eenduidig protocol wat betreft beschermingsmiddelen op te stellen voor alle Haagse thuiszorgorganisaties. ‘Je eigen veiligheid als thuiszorgmedewerker mag niet afhangen van of je wel of geen geluk hebt met je werkgever’, concludeert Arp.

U bent hier