h

Linkse partijen in Haagse gemeenteraad: “Noodoplossing nodig voor het Haags Straatnieuws”

8 april 2020

Linkse partijen in Haagse gemeenteraad: “Noodoplossing nodig voor het Haags Straatnieuws”

De gemeente Den Haag moet snel met een noodplan komen om het Haags Straatnieuws en haar verkopers te hulp te schieten. Dit stellen de SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks, Haagse Stadspartij en PvdA in de Haagse gemeenteraad. Door de coronacrisis is het voortbestaan van het Haags Straatnieuws onzeker. De krant is voor sommige straatverkopers hun enige inkomstenbron. SP-fractievoorzitter Lesley Arp: “Zij zijn ten einde raad en weten niet hoe ze nu het hoofd boven water moeten houden. Het mag niet zo zijn dat bedelen voor hen straks de enige optie is.”

Vanwege de coronacrisis zijn verschillende distributiepunten van het Haags Straatnieuws gesloten en is de verkoop van de krant minimaal. Het Haags Straatnieuws is momenteel volledig afhankelijk van donaties en dat brengt veel onzekerheid met zich mee voor de organisatie. De linkse partijen willen dat de gemeente onderzoekt in hoeverre het Haags Straatnieuws en de verkopers gebruik kunnen maken van de maatregelen van het Rijk en de gemeente. Als deze maatregelen geen uitkomst bieden moet de gemeente wat hen betreft met een noodoplossing komen. 

Robin Smit van de Partij voor de Dieren: “Normaal gesproken draait het Haags Straatnieuws uitsluitend op donaties en de verkoop. Maar om het voortbestaan van de krant te garanderen, zou de gemeente een eenmalige bijdrage kunnen leveren.” Raadslid Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij vult aan: “De gemeente zou bijvoorbeeld ook de voorraad papieren kranten die het Haags Straatnieuws over heeft zelf op kunnen kopen en een alternatieve verspreidingswijze kunnen bedenken. Bijvoorbeeld via sociale initiatieven die nu maaltijden bezorgen.” Serpil Ates van GroenLinks onderstreept nogmaals het belang van het Haags Straatnieuws: “Wij hopen dat het college het Haags Straatnieuws kan bijstaan in deze moeilijke tijden. Deze krant is voor veel dak- en thuislozen een reddingsboei. Die mag niet verloren gaan.” PvdA-raadslid Janneke Holman roept tot slot mensen op om Straatnieuws te steunen door de krant online te kopen: “Ook mooi dat de krant nu digitaal is te krijgen en ook Hagenaars de verkopers kunnen blijven steunen!. Een krant bestel je door te mailen naar redactie@haagsstraatnieuws.nl

U bent hier