h

Succes: Haag Wonen versnelt vervanging gevaarlijke cv-ketels

18 mei 2020

Succes: Haag Wonen versnelt vervanging gevaarlijke cv-ketels

Foto: Kari Söderholm

Op 13 mei maakte het stadsbestuur bekend dat Haag Wonen 2000 brandgevaarlijke cv-ketels van het merk Agpo Ferroli versneld gaat vervangen. Dit op aandringen van de Haagse SP-fractie, die de trage vervanging van de ketels aankaartte in de gemeenteraad. SP-fractievoorzitter Lesley Arp: ‘De veiligheid van huurders moet altijd voorop staan. Wij zijn blij dat Haag Wonen er nu toch voor kiest om door te pakken.’

 

In een uitzending van het televisieprogramma KASSA van maart 2019 is gebleken dat bepaalde typen cv-ketels van het merk Agpo Ferroli brandgevaarlijk zijn. In een brief aan de Tweede Kamer van oktober 2019 werd ook een Haagse woningcorporatie genoemd, Vestia. Naar aanleiding hiervan stelde SP-fractievoorzitter Lesley Arp op 10 december schriftelijke vragen. Hieruit kwam naar voren dat duizenden Haagse huurders van zowel Vestia als Haag Wonen deze brandgevaarlijke ketels in huis hebben.

 

De SP vroeg onder andere naar het versneld vervangen van de brandgevaarlijke cv-ketels. Waar corporatie Stadion alle ketels van het merk al vijf jaar geleden had vervangen, bleek dat Haag Wonen hier nog zeven jaar de tijd voor wilde nemen. Haag Wonen, met ruim 2000 cv-ketels van het merk Agpo Ferroli in bezit, vervangt cv-ketels pas in het 18e levensjaar. Dat betekende dat de laatste ketels van dit type pas in 2026 vervangen zouden worden. Voor de Haagse SP was dit onacceptabel.

 

In een brief van 13 mei heeft het college laten weten dat Haag Wonen de cv-ketels versneld gaat vervangen. Mede dankzij onze schriftelijke vragen is verantwoordelijkheid wethouder Balster in gesprek gegaan met Haag Wonen hierover. In plaats van 2026, zullen de cv-ketels van het merk Agpo Ferroli al dit jaar en aankomend jaar, in 2021, allemaal vervangen worden.

U bent hier