h

Succes: motie SP ‘Den Haag voor 14’ aangenomen

1 juli 2020

Succes: motie SP ‘Den Haag voor 14’ aangenomen

Foto: SP
Tijdens de raadsvergadering van 30 juni 2020 heeft de Haagse raad zich uitgesproken voor het verhogen van het minimumloon naar 14 euro. Onze fractievoorzitter Lesley Arp diende hiertoe samen met Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij een motie in om bij het kabinet aan te dringen op het verhogen van het minimumloon naar 14 euro. De fracties van GroenLinks, de PvdA, NIDA en de Islam Democraten hebben het voorstel mede-ondertekend. 30 raadsleden stemden voor, wat betekent dat de motie is aangenomen! Lesley Arp: “Ik ben ongelooflijk trots dat Den Haag zich als eerste G4-stad aansluit bij de groeiende beweging voor een minimumloon van 14 euro. Het doel is natuurlijk dat ook het ‘andere Den Haag’ uiteindelijk niet langer om de roep voor een fatsoenlijk inkomen voor iedereen heen kan.” 
 
Mensen met een minimumloon hebben de afgelopen decennia 20% aan koopkracht ingeleverd. Deze mensen hebben naast hun vaste lasten nauwelijks geld over voor andere uitgaven. In Den Haag is gebleken dat bijna de helft van de Hagenaars die uit de bijstand stroomt in het eerste half jaar aanzienlijk minder dan het minimumloon verdient. Dit betreft dus een groep die beroep moet doen op gemeentelijke armoedevoorzieningen om het hoofd boven water te houden. Arp: “Het zijn met name deze mensen geweest die tijdens de coronacrisis keihard doorgewerkt hebben om ons in onze basisbehoeften te voorzien: vakkenvullers, schoonmakers, pakketbezorgers. Zij horen hier ook de financiële waardering voor te krijgen die zij verdienen. Daarom hebben we dit moment aangegrepen om de motie in te dienen.” Voorafgaande aan de raadsvergadering vond er voor het stadhuis een stoepkrijtactie plaats van de lokale actiegroep Den Haag Voor14. Ook de jongeren van ROOD Den Haag waren van de partij. 

U bent hier