h

SP lanceert initiatiefvoorstel over mondzorg: ‘Het begint bij de eerste tand’

25 november 2020

SP lanceert initiatiefvoorstel over mondzorg: ‘Het begint bij de eerste tand’

Foto: SP

De SP wil dat de gemeente meer doet om de verschillen in tandartsbezoek tussen arm en rijk in Den Haag te verkleinen. In Den Haag gaat bijna een kwart van de kinderen niet naar de periodieke controle bij de tandarts. Ook is er een direct verband tussen het mijden van de tandarts en inkomensniveau. De SP komt daarom met een initiatiefvoorstel gericht op bewustwording, preventie vanaf de allereerste tand en het verbeteren van het gedrag omtrent de mondgezondheid. SP-fractievoorzitter Lesley Arp: ‘We mogen het als samenleving niet accepteren dat armoede en kansenongelijkheid af te lezen is aan het gebit van mensen.’

De SP - die het initiatiefvoorstel schreef aan de hand van gesprekken met Jeugdtandzorg West en de GGD Haaglanden - wil dat de gemeente zich richt op de jongste kinderen. Goede tandzorg bij kinderen start op basis van recente inzichten in de kindertandheelkunde vanaf de eerste tand. Goede mondzorg en zeker ook preventie in de kindertijd voorkomt problemen met het gebit op latere leeftijd. Gedrag en gewoonten worden doorgegeven van ouders op kinderen en sommige ouders mijden de tandarts uit angst voor hoge kosten. Veel ouders zijn bijvoorbeeld niet op de hoogte van het feit dat het tandartsbezoek voor kinderen gratis is. 

Arp: ‘De drempels voor het bezoek aan de tandarts moeten zo laag mogelijk zijn. Daarom stellen wij onder andere voor om meer in te zetten op voorlichting bij bijvoorbeeld zwangerschapspraktijken, consultatiebureaus en centra voor jeugd en gezin. Bijvoorbeeld door speciale spreekuren in Laak en Escamp op te zetten: stadsdelen waar het aantal kinderen dat niet naar de tandarts gaat het hoogst is. Ook willen we Ooievaarspashouders beter voorlichten over het feit dat tandartsbezoek voor kinderen kosteloos is. Een proef van zorgverzekeraar DSW heeft aangetoond dat dergelijke voorlichting helpt om ouders over de streep te trekken.’

Naast het belang van mondzorg voor de huidige en toekomstige gezondheid van kinderen, is er ook een belangrijk sociaal aspect. Voor mensen met een zichtbaar slecht gebit ligt stigmatisering immers op de loer. Met het initiatiefvoorstel hoopt de SP een positieve bijdrage te leveren aan het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen in Den Haag.

U bent hier