h

SP: ‘Tijd voor inhaalslag sociale woningbouw’

3 november 2020

SP: ‘Tijd voor inhaalslag sociale woningbouw’

Het college heeft in de begroting aangekondigd dat zij de ambitie om 30% van de nieuwbouw sociaal te laten zijn zowel in 2020 als in 2021 bij lange na niet zal halen. Ook de afgelopen vijf jaar was dit het geval. SP fractievoorzitter Lesley Arp: De Haagse woningzoekende betaalt de prijs voor deze gebroken beloften. Wil het college laten zien dat de belofte van 30% sociaal geen wassen neus is, dan is een inhaalslag nodig.’ Daarom zal de SP er tijdens de begrotingsbehandeling voor pleiten om de ambitie voor sociale woningbouw voor de jaren na 2021 te verhogen naar minstens 35%. Ook roept de SP op om te zoeken naar kansen voor sociale woningbouw op locaties van te verkopen gemeentelijk vastgoed of plekken waar men nieuwe hotels wil bouwen.

Onlangs uitten ondernemers in de toeristische sector hun verbazing over de plannen voor 2600 nieuwe hotelkamers in Den Haag. Het snoeien in deze plannen ten behoeve van betaalbare woningbouw is niet alleen goed voor woningzoekenden, maar ook voor de bestaande hotels die het al erg moeilijk hebben. Ook biedt dit een kans om sociale woningbouw beter te spreiden door de stad. Zo blijkt dat slechts 1,7 procent van de geplande woningbouw voor de komende jaren bestaat uit sociale woningbouw in de rijkere helft van de Haagse wijken.

Arp: ‘Al jaren falen opeenvolgende colleges om de segregatie in onze stad te bestrijden. Toch zegt in Den Haag de wijk waar je woont helaas veel over je kansen in het leven en behoren wijken als Moerwijk en Laak tot de meest ongezonde van het land. Dit terwijl coalitiepartijen als de PvdA en GroenLinks de mond vol hebben van inclusie. PvdA-wethouder Balster verkondigt trots dat er geen hek om onze stad staat, maar accepteert wel dat er een hek door onze stad loopt zolang er nauwelijks betaalbaar gebouwd wordt in rijke wijken.’

Wat de SP betreft worden de extra ambities voor meer sociale woningbouw betaald uit de Eneco-gelden en uit de miljoenen die het college reserveert voor de campusuitbreiding voor de Universiteit Leiden. Omdat het plan voor de investering in de universiteit nog volkomen onduidelijk is, vindt de SP dat dit bedrag à 10 miljoen in deze crisistijd nuttiger besteed kan worden. Hiertoe dient de SP een voorstel in samen met de Partij voor de Dieren.

 

 

U bent hier