h

SP Den Haag opent meldpunt energiearmoede

14 januari 2021

SP Den Haag opent meldpunt energiearmoede

Foto: Joshua Versijde

Steeds meer Nederlandse huishoudens hebben moeite om hun energierekening te betalen. In Den Haag is dit probleem extra groot doordat er veel achterstallig onderhoud is. Aangezien dit de tijd van het jaar is waarin veel mensen weer zullen merken hoe moeilijk het is om hun huis warm te krijgen, opent de SP Den Haag een meldpunt energiearmoede. Men spreekt van energiearmoede wanneer huishoudens meer dan 10% van hun inkomen aan energie kwijt zijn, of uit angst voor de energierekening minder stoken. SP-fractievertegenwoordiger Rick Hoefsloot: “Het is voor ons onbestaanbaar dat gewone huishoudens steeds meer voor hun energie moeten betalen, terwijl grote vervuilers zoals Shell de hand boven het hoofd wordt gehouden. Wij willen daarom de verhalen van mensen die gebukt gaan onder hoge energierekeningen bekend maken bij de bestuurders die er zelf warmpjes bij zitten.” 

Eerder lanceerde de SP Den Haag al haar ’Actieplan Energiearmoede’: een plan voor een rechtvaardig klimaatbeleid, waarmee  de ongelijkheid in de stad wordt verkleind in plaats van vergroot. Het omlaag brengen van de energierekening van de groep mensen die niet of nauwelijks profiteert van het huidige klimaatbeleid, moet volgens de SP leidend zijn. Met het meldpunt energiearmoede hoopt de partij nu zoveel mogelijk verhalen binnen te krijgen van mensen die teveel betalen voor hun energie. Hoefsloot: “De afgelopen jaren hebben we al veel van dit soort verhalen gehoord. Van de tochtige schimmelwoningen van Vestia in de Molenwijk, waar bewoners soms bijna 200 euro per maand aan energie kwijt waren, tot de ouderen in de Stieltjesstraat, die hun AOW zagen verdampen aan hoge stookkosten. Mensen die om 8 uur maar vast onder de wol kruipen om maar niet te hoeven stoken, mensen die bijstoken op een oliekachel om maar niet de cv aan te hoeven zetten: dat is de realiteit van energiearmoede. Dit soort verhalen willen wij naar het stadhuis brengen, zodat niemand om de noodzaak van eerlijk klimaatbeleid heen kan.” 

Klik hier voor het meldpunt

U bent hier