De SP dient 12 moties in bij de begrotingsbehandeling voor 2006
De SP dient 12 moties in bij de begrotingsbehandeling voor 2006
In een tijdsbestek van 8 minuten heeft Ingrid Gyömörei 12 moties ingediend. De moties hebben betrekking op de minder bedeelden van Den Haag, integratie, onderwijs, welzijn, voorkomen van sloop van betaalbare woningen, leefbaarheid, milieu en laat de raad eens het goede voorbeeld nemen, en zelf bezuinigen op hun diners op kosten van de gemeenschap.
De SP begon vriendelijk met een motie waarin gevraagd wordt om bij elk nieuw schoolgebouw of bij renovatie, de scholen de mogelijkheid te bieden een kweckplek voor ouders te creëren. Een ontmoetingsplek waar ouders elkaar kunnen ontmoeten na het wegbrengen van hun kinderen. De kweckplek biedt een mogelijkheid voor leerkrachten om mensen te werven voor de lees- en overblijfouders, als ook voor de oudercommissie en medezeggenschapsraad. De motie is ingetrokken na toezegging van de wethouder.
Het bijzonder onderwijs is in staat om kledingvoorschriften voor te schrijven, zowel voor leerkrachten als voor leerlingen. Het openbaar onderwijs kan dit niet. Ouders die hun kinderen religievrij onderwijs willen laten genieten, hebben geen keus. Openbare scholen kunnen leerkrachten met religieuze kleding, zoals het dragen van een hoofddoekje, niet weigeren. De SP vindt dat deze mogelijkheid er moet komen voor het openbaar onderwijs. De motie waarin gevraagd wordt dat de gemeente Den Haag om wetswijziging vraagt bij de regering is aangehouden. Binnenkort wordt het besproken in de commissie onderwijs.
De motie om chronisch zieken en gehandicapten ruimhartig ontheffing te verlenen op de sollicitatie plicht is niet aangenomen, helaas. De gemeente heeft wel degelijk mogelijkheden bij de nieuwe wet werk en bijstand om de sollicitatieplicht voor deze mensen te verminderen, alleen men wil niet.
Ook de motie om de mogelijkheid te bieden bijzondere bijstand te verlenen aan mensen die door de nieuwe zorgwet in de schulden komen, haalde het niet. Veel mensen met een laag inkomen, zullen voor de goedkoopste zorgverzekering kiezen. Hierbij is een hoog eigen risico. Daarbij is het bekend dat mensen met een laag inkomen meer gezondheidsklachten hebben, dus vaker de gezondheidszorg nodig hebben. Het eigen risico zullen zij dan moeten betalen bij ziekte. Hiervoor zou volgens de SP compensatie kunnen komen vanuit de bijzondere bijstand. Solidair zijn met minder bedeelden mensen is niet de sterkste kant van de meerderheid van de huidige raadsleden.
De sloop in Den Haag Zuid West mag niet verder gaan voordat 70% van de nu bestaande lege plekken gevuld zijn met nieuwbouw. Deze motie moet voorkomen dat er verder gesloopt wordt, voordat er nieuwe huizen gebouwd zijn op de plekken waar nu al gesloopt is. In Den Haag zien we steeds meer lege plekken waar eerst (betaalbare) woningen stonden. Om allerhande redenen wordt de bouw van nieuwe huizen vertraagd, terwijl de sloop van bestaande woningen doorgaat. De SP wil dat dit stopt. Deze motie heeft de SP aangehouden, dat wil zeggen niet ter stemming gebracht. De fractie gaat met meer informatie komen naar de raad, waarna de SP de motie opnieuw gaat indienen.
In buurten en wijken waar veel gesloopt gaat worden, zijn veel klachten over de leefbaarheid. De SP vindt dat de gemeente afspraken moet maken met de woningcorporaties om de leefbaarheid in deze buurten en wijken hoog te houden. Deze motie is aangehouden en gaat besproken worden in de raad. Nu indienen betekent bij afwijzing door de meerderheid van de raad, dat de gemeente deze afspraken niet hoeft te maken. Wel hebben we bereikt dat erover de inhoud gesproken gaat worden.
Doordat woningcorporaties en ‘grootverhuurders’ steeds zelfstandiger kunnen functioneren, zijn ze in staat hele wooncomplexen slecht te onderhouden. De SP wil dat ook zij actief aangeschreven worden vanuit de gemeente op hun achterstallig onderhoud. Dit gebeurt immers ook bij individuele huiseigenaren. Bij goed onderhoud is het aanzien en de leefbaarheid groter, lopen woningen minder risico om gesloopt te worden. Zoals bij de Dibbetstraat. Deze motie is wel ter stemming geweest. Er waren evenveel raadsleden voor als tegen. Dit betekent dat de stemming staakt en de volgende raad opnieuw gestemd moet worden. De SP gaat dus lobbyen om meer voorstemmers. Het ziet er naar uit dat dit lukt.
Extremistisch radicaal gedrag van vooral jongeren komt helaas ook in Den Haag voor. Vanuit de landelijke overheid is aan de gemeenten gevraagd te helpen bij opsporing hiervan voordat iemand eventueel overgaat tot strafbare feiten. De SP stelt in een motie voor een bureau met vertrouwenspersonen in te stellen, waar extremistisch radicaal gedrag wat kan leiden tot strafbare feiten gemeld kan worden. Vergelijkbaar met de bureaus van vertrouwensartsen waar vermoedens van seksueel kindermisbruik gemeld kan worden. In samenspraak met de landelijke overheid moet beleid ontwikkeld worden hoe te handelen na melding. De motie werd door een grote meerderheid van de raad afgewezen.
Het MCI is een multiculturele organisatie die vooral veel contacten hebben met jongeren in wijken waar ze het meeste risico lopen te radicaliseren. Juist jongeren die zich buitengesloten voelen komen over de vloer bij het MCI. Het MCI is enkele jaren geleden ondergebracht bij welzijnsorganisatie Escamp. Door bezuinigingen zijn ze recentelijk hun vaste plek in het centrum kwijtgeraakt. De SP wil dat het MCI een vaste plek terugkrijgt in het centrum. Herkenbaar en in de buurt waar de jongeren wonen of veel komen. Deze motie is aangehouden nadat de wethouder welzijn de toezegging deed, dit probleem aan te pakken. Wel wil de SP een snelle oplossing, voordat het MCI de jongeren uit het oog verliest.
Ook met het milieu is het in Den Haag niet best gesteld. Het Haags Milieu Centrum die het college kan adviseren op dit gebeid, dreigt een korting te krijgen op de subsidie van 2005. Zij zouden niet alles benutten. Echter ingediende voorstellen van het HMC komen niet door de trage bureaucratie van de gemeente. Tevens vindt de SP dat het college het HMC teveel wil sturen. Het project van het HMC om de kritiek op de eventuele aanleg van het Trekvliet tracé, te kanaliseren, wil het college niet honoreren. De gronden van het college om dit te weigeren staan niet in de subsidie voorwaarden. De motie is uiteindelijk niet ingediend maar aangehouden. Indien de motie niet zou zijn aangenomen, was het HMC de subsidie kwijt en de wethouder heeft gesteld dat het subsidie probleem van 2005 in orde komt. We houden het in de gaten.
Behalve dat de huisvesting van de dieren op de stadsboerderijen aan verbetering toe is, moeten ook de andere voorstellen uit het initiatief voorstel “Boeren met beleid” uitgevoerd worden. Zoals het stoppen met fokken van dieren, afvoeren van dieren naar de slacht. Het ingediende initiatief, door Haagse Stadspartij, ChristenUnie-SGP en de SP, was immers raadsbreed aangenomen. De wethouder zegde toe de voorstellen uit te gaan voeren en wel meteen. We zijn benieuwd en houden het in de gaten. De motie is ingetrokken.
In de laatste motie verzoekt de SP de raad de maaltijden te versoberen. Tijdens raadsvergaderingen, die ’s middags beginnen en ’s avonds doorgaan, is er in de pauze de mogelijkheid een diner te nuttigen. Deze diners worden betaald door de Haagse burgers. De SP vindt de diners veel te uitgebreid. In tijden dat iedereen de broekriem moet aanhalen, vindt de SP een eenvoudige doch voedzame maaltijd voldoende. De motie is ingetrokken, maar we gaan er wel op terugkomen.