h
Programma 2018 - 2022

9. Een goede start voor alle jonge Hagenaars

Goed onderwijs is belangrijk voor de toekomst van Den Haag. We zorgen daarom voor een goede samenwerking tussen de verschillende organisaties die actief zijn in het leven van kinderen. Deze samenwerking begint bij de kinderopvang en eindigt pas na de middelbare school of mbo, wanneer jongeren een startkwalificatie behalen.

Voor jongeren van alle leeftijden moet voldoende te doen zijn in hun wijk en buurt. Of het nu gaat om voldoende veilige speelplaatsen voor kinderen, voetbalveldjes voor jongeren of buurthuizen die open zijn voor pubers die samen muziek willen maken.

Daarom stelt de SP het volgende voor:

  • Er komen voldoende stage- en leerplekken. Elke leerling en student heeft hier recht op. De gemeente moet afspraken maken met werkgevers om zo een aanbod te kunnen doen aan leerlingen. Denk bijvoorbeeld aan leren en werken in een bouwbedrijf of beveiligingsbedrijf. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door elk jaar tenminste 100 stageplekken extra te creëren voor mbo, hbo en wo-studenten in de gemeentelijke organisatie.
  • De gemeente zorgt voor voldoende kamers voor studenten. In de afgelopen periode zijn er veel kamers bijgebouwd. Aangezien onderwijsinstellingen in Den Haag blijven groeien, blijft bijbouwen van kamers noodzakelijk.
  • Elke school heeft een conciërge. Deze conciërge is aanspreekpunt voor leerlingen en doet klusjes in en om het schoolgebouw.
  • Alle scholen zijn verplicht ongeoorloofde afwezigheid van leerlingen direct te melden bij de leerplichtambtenaar. Scholen die dit weigeren krijgen geen extra financiële middelen van de gemeente. Na melding wordt er door de leerplichtambtenaar direct actie ondernomen.
  • De gemeente Den Haag spreekt met de scholen in Den Haag een acceptatieplicht af. Afwijzing van leerlingen op grond van een andere levensbeschouwing kan niet.
  • Rapporten in het basisonderwijs moeten op school door de ouders worden opgehaald. Indien dit niet gebeurt gaat de leerkracht op huisbezoek.
  • Alle scholen krijgen de kans een brede buurtschool te worden. We stimuleren meer samenwerking tussen scholen, welzijnswerk en sportverenigingen.
  • Alle basisscholen doen mee aan schoolzwemmen.
  • Het studiegeld voor volwassenenonderwijs wordt inkomensafhankelijk.
  • Den Haag heeft een acuut docententekort. Daarom spant de gemeente zich in om een volwaardige lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs naar Den Haag te halen. Huidige initiatieven, zoals de opleidingsschool, worden actief ondersteund door de gemeente.
  • De gemeente bevordert de samenwerking tussen het onderwijs en de kinderopvang. Nu werken de diverse organisaties die onderwijs en opvang aanbieden aan kinderen in de leeftijd 0-12 jaar niet goed genoeg samen. Op plekken waar nieuwbouw plaatsvindt wordt zoveel mogelijk ingezet op integratie van de peuterspeelzaal, vroegtijdig voorschoolse educatie (VVE), buitenschoolse opvang (BSO), het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en de basisschool naar een integraal kindcentum.
  • De gemeente ondersteunt weekend- en zomerscholen die inzetten op het verkleinen van leerachterstanden van leerlingen.
  • Wijkagenten hebben regelmatig contact met scholen en ouders over jongeren die overlast veroorzaken. Als er in een vroeg stadium signalen zijn dat de opvoeding faalt, wordt er actief hulp geboden. Afhankelijk van de situatie zal deze hulp geboden worden door gemeente, onderwijs en hulpverleners.
  • Op wijk- en buurtniveau is voldoende te doen voor jongeren. Buurthuizen zijn ook in het weekend open. Buurthuizen organiseren in samenwerking met jongeren activiteiten, zoals sportevenementen, cursussen en muziekavonden.
  • Ouders worden aangesproken op overlastgevend gedrag van hun kinderen. Als er in een vroeg stadium signalen zijn dat de opvoeding faalt, wordt er actief hulp geboden.
  • Er komen meer professionele jongerenwerkers in de buurthuizen. Hier kunnen jongeren ook terecht met problemen die zij thuis niet kunnen bespreken.
  • Wijken met veel jongeren, zoals Wateringsveld en Ypenburg, krijgen een geschikte voorziening waar jongeren terecht kunnen.
  • Er moet speciale individuele begeleiding komen voor jongeren die door omstandigheden waar zij niet altijd vat op hebben geen werk of uitkering hebben én niet naar school gaan. Jongeren moeten werken, leren of zorg krijgen als ze dat nodig hebben om zo hun positie te versterken.
  • Projecten gericht op hulpverlening en de aanpak van criminaliteit voegen we samen. Omdat deze projecten nu te veel langs elkaar heen werken, komt van de aanpak van problemen te weinig terecht. Het geld dat door het samenvoegen van projecten vrijkomt, komt ten goede aan deskundigheidsbevordering en het vergroten van de slagkracht van reguliere hulpverleningsorganisaties, zoals politie, jongerenwerk en jeugdzorg.
  • Onderwerpen als (seksuele, religieuze en culturele) diversiteit, persvrijheid en internationale conflicten worden besproken in het klaslokaal. De gemeente ziet erop toe dat deze onderwerpen zijn opgenomen in de onderwijsprogramma’s van scholen.

U bent hier