Programma 2018 - 2022
1. Een goede en betaalbare woning voor iedereen
Den Haag groeit momenteel harder dan verwacht, maar de woningbouw lag de afgelopen jaren nagenoeg stil. Zolang we niet alles op alles zetten om meer betaalbare woningen te bouwen, lopen we het risico dat straks enkel mensen met een goedgevulde portemonnee een plek vinden in onze stad. Om te voorkomen dat foute huisjesmelkers profiteren van de bouwstilstand van de afgelopen jaren, moeten we voortaan scherpere bouwafspraken maken met woningcorporaties en projectontwikkelaars. De SP vecht voor een toekomst waarin alle Hagenaars die op basis van hun inkomen recht hebben op een sociale huurwoning deze ook kunnen krijgen.
Terwijl huurders vaak jarenlang moeten wachten op fatsoenlijk onderhoud, zijn de huren de afgelopen jaren juist gestegen. SP-bestuurders in Amsterdam en Utrecht kozen ervoor om minima die te veel huur betalen financieel te compenseren. Hoog tijd dat onze stad ook kiest voor de rechten van huurders!
Daarom stelt de SP het volgende voor:
- We investeren fors in de bouw van betaalbare woningen. Bij nieuwbouwplannen zet het college zich in om 35 procent van de te bouwen woningen uit sociale huurwoningen te laten bestaan.
- Er komen bindende afspraken met de woningcorporaties over de bouw van extra sociale huurwoningen. Voor de bouw van voldoende betaalbare studentenwoningen maakt de gemeente aparte afspraken met studentenhuisvester DUWO en andere ontwikkelaars.
- Als de gemeente bouwgrond aanbiedt krijgen de corporaties hier voorrang op. In ruil hiervoor maakt de gemeente met hen afspraken, bijvoorbeeld over de gemiddelde huurprijs en/of de grootte van de te bouwen woningen.
- We eisen extreme terughoudendheid van de corporaties als het gaat om de sloop en verkoop van sociale huurwoningen.
- In plaats van de huren te verhogen, moeten corporaties juist sociale huurwoningen toevoegen door bij zoveel mogelijk geliberaliseerde huurwoningen de huurprijs te verlagen.
- Minimaal 35 procent van de geplande nieuwbouw in de Binckhorst moet sociaal zijn en wordt bij voorkeur gebouwd door de woningcorporaties. Ook wordt er bij de ontwikkeling van de Binckhorst rekening gehouden met de rijke traditie van familiebedrijven die hier bestaat. Ondernemers die al lang op de Binckhorst zijn gevestigd moeten hun werk kunnen blijven doen. Zij worden niet weggepest om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken.
- Er komt een actieplan voor de bouw van meer middeldure huurwoningen. Het nieuwe college spreekt een concreet percentage af voor het aantal te bouwen woningen in het middensegment. Hierbij wordt een deel gereserveerd voor mensen met een inkomen tot 1,5 keer modaal en mensen die een sociale huurwoning in Den Haag achterlaten.
- We streven ernaar dat 65 procent van de vrijgekomen sociale huurwoningen op of onder de zogeheten aftoppingsgrens wordt aangeboden. • Corporaties streven ernaar dat hun huurwoningen die buiten de sociale sector vallen een gemiddelde huurprijs hebben van 850 euro.
- Huishoudens met een Ooievaarspas die een corporatiewoning huren met een huur boven de zogeheten aftoppingsgrens komen in aanmerking voor een tijdelijke huurverlaging. Als deze proef succesvol blijkt, wordt deze structureel ingevoerd. Zo helpen we mensen die in de problemen zijn geraakt door huurverhogingen en/of een daling van hun inkomen.
- Huurders met een tijdelijk contract bouwen minder snel een band op met hun buurt. We werken in Den Haag daarom niet met tijdelijke huurcontracten waarmee huurders vogelvrij worden verklaard.
- De gemeente Den Haag maakt afspraken met woningcorporaties over ouderen die een eengezinswoning inruilen voor een seniorenappartement. Zij mogen een lagere huur betalen voor hun seniorenappartement (huurgewenning). Hiermee voorkomen we dat ouderen alleen uit financiële motieven een grote eengezinswoning bezet houden, terwijl zij eigenlijk graag willen verhuizen.
- Woningcorporaties zijn net als alle andere woningeigenaren in Den Haag verplicht om hun woningen voldoende te onderhouden, ook als er plannen zijn om de woningen te slopen. We dringen erop aan dat corporaties achterstallig onderhoud van de sociale woningvoorraad versneld aanpakken. Hierbij worden eveneens maatregelen genomen om de woningvoorraad te verduurzamen. Te denken valt aan een betere isolatie of de toevoeging van zonnepanelen op daken.
- We streven ernaar dat zoveel mogelijk sociale huurwoningen worden opgewaardeerd naar het energielabel B.
- Schimmel- en vochtproblemen zijn een aanslag op de gezondheid van huurders. Huurders die last hebben van hardnekkige vocht- en schimmelproblemen kunnen de Pandbrigade inschakelen. Als vervolgens blijkt dat de problemen het gevolg zijn van slecht onderhoud, dan wordt de verhuurder gedwongen direct actie te ondernemen.
- Renovatie heeft – mits haalbaar en betaalbaar – de voorkeur boven sloop als huurwoningen niet meer van deze tijd zijn. Huurders worden goed op de hoogte gehouden van het verloop van langdurige renovatieprojecten.
- Woningen worden alleen gesloopt als ze bouwkundig in slechte staat zijn en als twee derde van de oorspronkelijke bewoners hiermee instemt. Als dit het geval is, wordt voor ieder complex een sociaal plan opgesteld.
- Woningcorporaties leggen grootschalige renovatie- of sloopplannen aan hun huurders voor in een algemene huurdersvergadering. • Woningcorporaties leveren indien nodig maatwerk als bewoners moeten verhuizen door sloop en renovatie.
- Voordat toestemming wordt verleend voor sloopplannen om nieuwbouw te realiseren, worden eerst de – soms al jarenlang – braakliggende terreinen bebouwd.
- De Pandbrigade gaat nog meer controleren op overbewoning, illegale bewoning, overlast en de veiligheid en leefbaarheid van gebouwen. Hiertoe worden extra inspecteurs aangenomen, bijvoorbeeld door middel van leer-werktrajecten.
- Aanvragen voor woningsplitsing worden beoordeeld met een leefbaarheidstoets op straatniveau. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de beschikbaarheid van (fiets)parkeerplekken, gevolgen voor de afvalinzameling en het aantal bewoners per m². Omwonenden worden per brief geïnformeerd over aanvragen voor woningsplitsing.
- Alle gemeenten in Haaglanden leggen hun ambities voor de sociale woningbouw vast in regionale prestatieafspraken. We eisen hierbij dat elke gemeente haar verantwoordelijkheid neemt voor het op peil houden van de voorraad betaalbare woningen. We accepteren het niet als gemeenten huurders over de stadsgrenzen jagen door bijvoorbeeld te weinig vervangende woningen te bouwen na sloop.
- We eisen dat woningcorporaties geen topsalarissen aan hun bestuurders betalen.
- We komen samen met andere grote steden in actie voor de afschaffing van de verhuurderheffing. Deze extra belasting voor woningcorporaties heeft namelijk tot gevolg dat er minder wordt gebouwd. De gemeente roept het nieuwe kabinet op om de verhuurderheffing om te zetten in een investeringsplicht.
- Huisjesmelkers worden keihard aangepakt. Huurders die het slachtoffer zijn van een huisjesmelker krijgen gemakkelijk toegang tot een huurteam. Dit team helpt slachtoffers bij het halen van hun rechten. Ook moet het aantal betaalbare studentenkamers worden uitgebreid, zodat studenten minder snel overgeleverd zijn aan huisjesmelkers.
- Alle nieuwe inwoners van Den Haag, waaronder studenten, krijgen bij hun inschrijving bij de gemeente een folder over de rechten van huurders. Deze folder gaat onder andere in op de procedure van de Huurcommissie en de taken van de Haagse Pandbrigade.
- Kantoorgebouwen worden pas gebouwd als er behoefte aan is. Nu is er een overschot aan kantoorruimte.
- Leegstaande kantoorgebouwen krijgen een nieuwe bestemming. Hierbij gaat de voorkeur naar betaalbare woningen, bijvoorbeeld voor studenten en werkende jongeren.
- Vastgoedeigenaren worden verplicht om een melding te doen als hun bezit langer dan een half jaar leeg staat. Als ze hier geen goede reden voor hebben, krijgen ze een boete.
- Zolang leegstand nog op grote schaal voorkomt, wordt kraken door de vingers gezien.
- Er worden geen nieuwe winkelruimtes bijgebouwd zolang er sprake is van structurele leegstand in bestaande winkelcentra, zoals de Leyweg, de Megastores en Nieuw Babylon.
- De visserij op Scheveningen blijft waar ze nu zit. Voor het Norfolkterrein gaat de voorkeur uit naar arbeidsintensieve havengebonden bedrijvigheid, havengerichte opleidingen en beperkte gemengde woningbouw.
- Er komt geen nieuwe hoogbouw aan de kust. Nieuwe bebouwing aan de kust mag niet hoger zijn dan het Kurhaus.
- De gemeente en de onderwijsinstellingen informeren studenten over de regels met betrekking tot huurtoeslag, de maximale huurprijs, overbewoning en illegale onderverhuur.
- We stimuleren dat leegstaande verdiepingen boven winkels worden omgezet in woningen. Dit zorgt voor een levendig centrum, ook na sluitingstijd van de winkels.
- De gemeente is trots op haar cultureel erfgoed en monumentale panden en gaat hiermee dus zorgvuldig om. Buurtbewoners krijgen steun bij het bedenken van een nieuwe functie voor karakteristieke gebouwen die verloren dreigen te gaan. Het stadsbestuur kiest bij het bepalen van de toekomst van bijzondere gebouwen niet bij voorbaat de kant van projectontwikkelaars, zoals bij de Schoenmakersvakschool is gebeurd.