h
Programma 2018 - 2022

2. Een fatsoenlijk inkomen en werk voor iedereen

De crisis is voorbij, maar heel veel mensen in Den Haag hebben het nog steeds moeilijk. Veel Haagse huishoudens kampen met armoede, werkloosheid en soms ook schulden. De SP investeert in sociale voorzieningen en werkgelegenheid en gaat de strijd aan tegen armoede en schulden. Mensen die door omstandigheden niet of beperkt kunnen werken kunnen rekenen op voldoende geld om van te leven. Iedereen die kan werken heeft het recht op werk en een fatsoenlijk loon.

Daarom stelt de SP het volgende voor:

  • Hagenaars die in ruil voor een bijstandsuitkering moeten werken, worden niet langer misbruikt. Zij krijgen tenminste het minimumloon. Bij volwaardig werk hoort een volwaardig loon. Zij krijgen de rechten en plichten die bij werknemerschap horen.
  • Elke bijstandsgerechtigde werkzoekende heeft recht op begeleiding op maat, met respect voor de menselijke waardigheid.
  • Werkzoekenden die in de zorg willen en kunnen werken, komen in aanmerking voor omscholing.
  • We zorgen dat schoolverlaters en andere jongeren niet thuis zitten, maar aan het werk of naar school gaan. Zo voorkomen we dat zij de aansluiting met de arbeidsmarkt kwijtraken.
  • Ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking met een inkomen op of rond het sociaal minimum krijgen een jaarlijkse bijdrage uit het ouderenfonds en/of het fonds voor chronisch zieken en gehandicapten.
  • De gemeente moet terughoudend zijn met het uitdelen van strafkortingen op bijstandsuitkeringen. We moeten niet automatisch straffen, maar persoonlijke omstandigheden en mogelijkheden in het oog houden. Wanneer er sprake is van moedwillige fraude treden we hard op. Strafkortingen moeten bovendien veel lager.
  • Betaling van werknemers van de sociale werkvoorziening op basis van stukprijs of geleverde prestatie is uit den boze. Zij behouden een fatsoenlijke beloning conform de cao. 
  • Bij alle aanbestedingen voor werken en diensten eist de gemeente dat ten minste 10 procent van de in te zetten werknemers bestaat uit werklozen, stagiairs, arbeidsgehandicapten of werknemers met een Wsw-dienstverband. Deze regel geldt voor bedrijven met meer dan 27 werknemers en ook voor de gemeentelijke organisatie zelf.
  • Er moet meer aandacht komen voor het tegengaan van discriminatie op de arbeidsmarkt. Discriminatie in elke vorm is onacceptabel.
  • We bezuinigen op de inhuur van zogenaamde externen door de gemeente. Door beter gebruik te maken van de aanwezige kennis en ervaring bij het bestaande personeel, hoeven we minder vaak een beroep te doen op extern (en vaak duurder) personeel. Externe expertise mag alleen voor korte tijd worden ingehuurd, met als doel dat de kennis wordt overgedragen aan het bestaande personeel.
  • De gemeente investeert structureel in haar eigen medewerkers. Flexwerk wordt een halt toegeroepen. De gemeente stelt een flexnorm in van 10 procent, dit betekent dat maximaal 10 procent van het personeelsbestand uit flexibele krachten mag bestaan.
  • Gemeenten hanteren een eerlijke prijs bij aanbestedingen. Niet de laagst mogelijke prijs, maar de kwaliteit van het werk moet hierbij centraal staan. De bodemprijs bij aanbestedingen moet kostendekkend zijn. Lokale bedrijven krijgen voorrang bij aanbestedingen.
  • De gemeente leeft de eisen die gesteld zijn volgens de cao na. Personeel wordt overgenomen onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als een organisatie of bedrijf de nieuwe aanbesteding gegund krijgt.
  • Mensen met een laag inkomen mogen rekenen op ruimhartige minimavoorzieningen. Maar ook mensen met een middeninkomen die het niet breed hebben en niet in aanmerking komen voor deze voorzieningen, verdienen hulp waar nodig. Er moet een einde komen aan verborgen armoede, waarbij hardwerkende mensen moeite hebben om hun rekeningen te betalen. De gemeente biedt deze mensen actief ondersteuning aan.
  • Kinderen mogen niet opgroeien in armoede. De gemeente doet er alles aan om te zorgen dat gezinnen niet verder in financiële problemen komen. Arme gezinnen worden ruimhartig geholpen via armoederegelingen.
  • We zetten in op schuldhulpverlening om mensen uit de financiële problemen te helpen. Ook zetten we in op preventieve maatregelen om te voorkomen dat jongeren en volwassenen in de schulden terecht komen. Lopende projecten worden geëvalueerd en waar nodig aangevuld met nieuwe maatregelen. De gemeente koopt waar nodig schulden op, om te voorkomen dat schulden nog verder oplopen

U bent hier