Programma 2018 - 2022
3. Hart voor de Zaak: Aandacht voor het MKB
Kleine bedrijven vormen een onmisbare spil in onze stad. Ze zijn vaak wendbaar, innovatief en in staat om maatwerk te leveren in veel uiteenlopende specialisaties. Kleine tot middelgrote bedrijven bevinden zich midden in de samenleving, tussen de mensen. Ze zorgen voor werkgelegenheid en dragen bij aan de leefbaarheid van de stad. De betrokkenheid van deze bedrijven bij hun personeel is vaak groot. Kleine en grote bedrijven kunnen vaak niet zonder elkaar bestaan. De werkgelegenheid in Den Haag wordt mede bepaald door de aanwezigheid van de overheid, internationale instellingen, toerisme, horeca en andere dienstverlening. Toch kan de gemeente ook meer oog hebben voor kleine en middelgrote bedrijven en hen versterken.
Daarom stelt de SP het volgende voor:
- Bij opdrachten vanuit de gemeente krijgen Haagse ondernemers de uitnodiging om mee te dingen. Bijvoorbeeld door op gezette tijden een ‘opdrachtenmarkt’ te organiseren waarbij ondernemers met hulp van ambtenaren zich ter plekke kunnen kandideren voor de opdracht.
- Opdrachten die te groot zijn voor het MKB worden in kleinere delen aanbesteed. Zo worden kleinere ondernemers niet op voorhand uitgesloten.
- Niet alleen de grote bedrijven maar ook het MKB is een volwaardige gesprekspartner bij bouwplannen.
- De aanvraagprocedure vergunning voor (startende) ondernemers wordt vereenvoudigd. Dit kan door bestanden te koppelen en vergunningen eenmalig – waar mogelijk en gewenst – voor langere tijd te verstrekken in plaats van eenmaal per jaar.
- Bedrijfsverzamelgebouwen voor startende ondernemers kunnen op ondersteuning van de gemeente rekenen. Bijvoorbeeld in de vorm van ondersteunende en adviserende diensten.
- Ondernemers krijgen toegang tot betaalbare contra-expertise bij afwijzing door het IMK (het instituut dat toetst of een onderneming levensvatbaar is).
- Binnenstedelijke bedrijventerreinen zorgen voor bedrijvigheid en werkgelegenheid in de stad en blijven behouden.
- We zetten de bijdrage aan de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij voort om de kredietverstrekking voor innovatieve bedrijven te stimuleren. • De gemeente doet aangifte tegen bedrijven die aanbestedingsfraude plegen en zet deze bedrijven vervolgens op een zwarte lijst