Programma 2018 - 2022
5. Een veilige stad
Den Haag moet een veilige stad zijn, waar haatzaaien, discriminatie en criminaliteit worden aangepakt. De politie moet zichtbaar en bekend zijn in de wijken en zo min mogelijk last hebben van bureaucratie.
Een veilige stad betekent ook een stad waarin je kunt zijn wie je bent en dat ook kunt uiten. We pakken geweld tegen LHTBI+’ers aan en bestrijden actief discriminatie op basis van geslacht, geaardheid en afkomst.
Daarom stelt de SP het volgende voor:
- De gemeente zet zich in bij de Rijksoverheid om meer politie beschikbaar te krijgen in alle Haagse wijken. De politie is zoveel mogelijk op straat aanwezig.
- Wijkbureaus van de politie worden niet gesloten.
- De 24-uurs toegankelijkheid van wijkbureaus moet gegarandeerd zijn. In elk bureau kan men meteen aangifte doen.
- In haar veiligheidsbeleid geeft de gemeente prioriteit aan de bestrijding van geweld achter de voordeur, waaronder ouderenmishandeling, huwelijksdwang, eergerelateerd geweld, huiselijk geweld en kindermishandeling.
- Discriminatie van en geweld tegen LHBTI+’ers is onacceptabel en wordt actief bestreden. Politieagenten krijgen trainingen en voorlichting over het omgaan met klachten van LHBTI+’ers.
- We geven prioriteit aan de bestraffing van geweld tegen handhavers en hulpverleners.
- We zorgen voor meer diversiteit bij de politie, ook in het politieonderwijs en aan de top van de politieorganisatie. We willen meer aandacht voor het bestrijden van etnisch profileren, onder meer door agenten hier beter op te scholen.
- Beveiligingscamera’s zijn een middel en geen doel. Ze worden alleen opgehangen in combinatie met andere maatregelen, dus een goed horecabeleid, betere controle en handhaving in overleg met de omwonenden.
- Via het meldpunt overlast kunnen mensen anoniem melden dat buren zich niet aan de afvalregels houden. Denk bijvoorbeeld aan het illegaal bijplaatsen van afval bij ondergrondse afvalcontainers. Aan de hand van deze meldingen gaat de gemeente controleren en eventueel bekeuren.
- Mensenhandel wordt bestreden, bijvoorbeeld door gerichte controles in massagesalons en bij seksinrichtingen.
- Net zoals de inwoners van Den Haag dienen ook ondernemers de openbare ruimte schoon te houden. Daarom tolereren we niet dat winkels en horeca na sluitingstijd afval en ander materiaal achterlaten op de stoep.
- Op scholen, in buurthuizen en bij de inburgering wordt voorlichting gegeven over de democratie en de Nederlandse wetten en regels.
- Den Haag krijgt kleine scholen waar de sociale controle goed is, zodat kinderen en ouders snel worden aangesproken op vervelend gedrag.
- Buurt- en wijkinitiatieven om de buurten veiliger te maken, zoals nachtpreventie door bewoners, buurtpreventieteams of ‘ken je buren’-acties van bewoners, worden ondersteund.
- De toegankelijkheid van de straten voor hulpverleners moet gegarandeerd zijn. Dubbel geparkeerde auto’s worden weggesleept.
- Mensen die zich misdragen op een manier die strafrechtelijk moeilijk is aan te pakken (intimideren, schelden, spugen, herrie maken, treiteren), krijgen een ASO-bevel. Bij herhaald wangedrag kan dan een zwaardere straf worden opgelegd dan doorgaans voor die ene overtreding staat.
- De gemeente treedt op tegen bijplaatsingen van afval bij ondergrondse afvalcontainers. Bewoners en ondernemers die herhaaldelijk in de fout gaan, krijgen een hogere boete en een taakstraf. De gemeente flyert rondom plekken waar vaak afval wordt bijgeplaatst of verkeerd wordt aangeboden. De flyer is in meerdere talen. Bewoners worden zo geïnformeerd over de consequenties.
- Bijplaatsingen van afval bij (ondergrondse) afvalcontainers kunnen zeven dagen per week per e-mail en telefoon worden gemeld bij de gemeente. De gemeente zorgt ervoor dat bijplaatsingen binnen 24 uur na melding zijn opgeruimd.